+ 36 20 333 52 40

Digitális onboarding – Miért érdemes alkalmazni?

Az onboarding vagyis az új munkavállalók hatékony integrálása a szervezetbe sokkal fontosabb annál, mint hogy rábízzuk egy vonakodó kollégára vagy hogy évekig ugyanazt az unalmas videót játsszuk le minden új érkezőnek. A jól megtervezett digitális onboarding segíti a gyors beilleszkedést és növeli az új és a régi munkavállalók megtartásának esélyeit is. Műhelyposztunkban kifejtjük, hogy mik a folyamat céljai, miért és hogyan érdemes belekezdeni a digtális onboarding bevezetésébe és tippeket is adunk a tanfolyamok létrehozásához.

Miért fontos a digitális onboarding?

Rendkívül nagy károkat okozhat, ha egy szervezet nem veszi elég komolyan az onboarding folyamatot, hanem szinte felesleges papírmunkaként tekint rá és nem fordít elég erőforrást naprakészen tartására vagy éppen digitalizálására. Az új munkavállalók mellett gyakran a képzésükért felelős munkatársaknak is sok nehézséget okoz a folyamatosan ismétlődő onboarding, és feladatukat egy idő után gyakran még a leglelkesebbek sem végzik ugyanolyan lendülettel mint eleinte, ami mind az ő moráljukat mind az új munkatársak beilleszkedésének hatékonyságát jelentősen leronthatja. 

Közhely, hogy a jó beilleszkedési tapasztalat jelentősen befolyásolja az új belépő döntését, hogy a szervezetnél marad-e. Nagyon sokan már az első évben elhagyják a munkahelyüket, ami rengeteg feleslegesen elhasznált erőforást jelenthet, ezért a digitális onboardingnak a mindenütt a képzési program szerves részét kell képeznie. Azok a szervezetek, amelyek jól szervezett onboarding programmal rendelkeznek, általában magasabb munkavállalói elkötelezettségről számolnak be, és könnyebben megtartják munkatársaikat. 

Az onboarding folyamat célja az új belépő zökkenőmentes beilleszkedése a szervezet kultúrájába, a feladatok, szerepek és szabályzatok alapos magyarázata, a megfelelési követelmények megtanítása. A jól kitalált onboarding következtében az új belépők sokkal gyorsabban a szervezet teljes értékű munkatársaivá válnak.

élethosszig tartó tanulás

Az élethosszig tartó tanulás – lifelong learning a szervezetekben

Milyen előnyökkel jár a lifelong learning a szervezetek és az egyének számára? Hogyan lehet jól működtetni az életen át tartó tanulást egy szervezetben?

Olvass tovább!

Miért legyen digitális az onboarding?

Rugalmas időbeosztás

Az új érkezőknek nem kell bevárniuk egymást, a képzések tetszés szerinti időben megkezdhetőek. Az e-learning lehetővé teszi, hogy az új munkavállalók saját tempójukban haladhassanak az onboarding anyagokkal, így könnyebben beilleszthetik a saját időbeosztásukba.

Nem kell utazni

A különböző telephelyeken vagy más időszakban dolgozó kollégákat nem kell egy helyre összegyűjteni, mindenki ott tudja elvégezni a tanfolyamokat, ahol éppen van.

Költséghatékony

Az digitális onboarding tartalmak létrehozása és karbantartása általában olcsóbb, mint a hagyományos tréningek megszervezése és lebonyolítása. Nincsenek folyamatos működési költségek a moderátorok, a helyszínek, az utazás vagy a felszerelés tekintetében.

Hatékonyabb tanulás

Az e-learning tananyagok lehetnek interaktívak és multimédiásak, így könnyebben érthetőek és emlékezetesebbek, mint a hagyományos szöveges alapú tananyagok. 

Konzisztencia

Az e-learning tartalom alapjában vagy teljes egészében lehet minden új munkavállaló számára ugyanaz, így biztosítva van a következetesség és az egyenlő bánásmód az új alkalmazottak számára.

Relevancia

Digitális formában könnyebb az onboardingot mindenki számára személyre szabni illetve minden apróbb és nagyobb változást azonnal frissíteni a tananyagban, így az minden érkező számára mindig a lehető legrelevánsabb lesz.

Követés és értékelés

Az e-learning platformok lehetővé teszik a tanulás nyomon követését és értékelését, így azonosítani lehet az esetleges hiányosságokat és könnyebb javítani a folyamaton.

Hogy kezdjetek bele a digitális onboarding bevezetésébe?

1

Célok meghatározása: Határozzátok meg, hogy pontosan mit szeretnétek elérni a digitális onboardinggal. Hogy milyen információkat, képességeket és készségeket szeretnétek átadni az új munkatársaknak.

Eszközök kiválasztása: Válasszátok ki az e-learning platformot és a digitális eszközöket, amelyeken az anyag elérhető lesz. Keressetek olyan e-learning rendszert, ami megfelel a céljaitoknak!

3

Tartalmak létrehozása: Dolgozzátok ki a tananyagot és hozzátok létre a hozzá kapcsolódó tartalmakat! Ezek lehetnek vegyesen saját anyagok vagy külső forrásokból származóak is. A tananyagfejlesztési irányelveink segíthetnek ebben.

4

Tesztelés: Teszteljétek az anyagokat és a digitális onboarding folyamatot, mielőtt elindítjátok az új munkavállalók számára. Ellenőrizzétek, hogy minden információ és feladat érthető és releváns-e!

5

Értékelés és fejlesztés: Folyamatosan figyeljétek és értékeljétek a digitális onboarding hatékonyságát és hasznosságát. A jelentések és visszajelzések alapján folyamatosan fejleszthetitek a folyamatot és javíthatjátok hatékonyságát.

Tippek a digitális onboarding kurzusok létrehozásához

Térképezzétek fel a korábbi belépők tapasztalatait!

Kérdezzétek meg az újabb (és akár a régebbi) munkatársakat a beilleszkedésükről, hogy megértsétek,

 • milyen benyomást keltett bennük a szervezett, és ez hogyan viszonyult az elvárásaikhoz.
 • milyen kérdéseik voltak az első napon és mik maradtak megválaszolatlanul.
 • mennyi időbe telt, amíg otthon érezték magukat és képesek voltak betölteni a szerepüket.

Használjátok ki a már meglévő erőforrásokat!

Mérjétek fel, mi az, amivel már rendelkeztek! Ne költsetek pénzt olyan tartalom vagy médiaelem előállítására, amely már létezik! Kérdezzetek ki mindenkit érdekes idézetek, inspiráló esettanulmányok vagy bármi hasznos anyag reményében!

Tervezzetek minden digitális eszközre!

A digitális onboarding mindenképpen olyan eset, amikor a reszponzív tervezést komolyan kell venni. Könnyítsétek meg az újonnan belépők számára, hogy mindent elérjenek ott és akkor, ahol csak szükségük van rá!

Használjátok ki az e-learning előnyeit!

Tegyétek az onboarding folyamatot annyira interaktívvá, amennyire csak tudjátok, akár használjatok szimulációkat! A kurzusok legyenek fókuszáltak és gyakorlatorientáltak! A gamification eszközei például nagyszerű módjai lehetnek annak, hogy az újonnan csatlakozókat bevonják a beilleszkedési folyamatba. Az digitális onboarding rengeteg lehetőséget biztosít, hogy érezzék, egy jó csapat tagjai lettek.

e-learning rendszer

Hogyan könnyíti meg a tanulást egy e-learning rendszer?

Mit tud egy e-learning rendszer, mire való és milyen emelt szintű funkciói lehetnek az alapokon túl? Ismerd meg az LMS-ek lehetőségeit és funkcióit!

Olvass tovább!

A digitális onboarding fázisai

Az alábbiakban több napig tartó folyamattal  illusztráljuk az onboarding fázisait, de természetesen sok esetben néhány óra vagy egy munkanap alatt is sikeresen lezárulhat.

Orientáció

A beilleszkedési folyamat akár már az első munkanap előtt elkezdődhet. A tanulási platformon létrehozható egy üdvözlő modul a szerepekről és felelősségekről, a szervezeti kultúráról, a küldetésről illetve a struktúráról. Az első egy-két napban az új alkalmazott megismerkedhet a szervezet felépítésével és a kulcsfontosságú tagjaival.

Ilyenkorra lehet érdemes ütemezni:

 • Az üdvözlő üzeneteket a kulcsszemélyektől (a szervezet vezetői illetve a csapatuk tagjai, vagyis akik különösen fontosak az új belépő szerepkörében)
 • Egyértelmű elvárások meghatározását a feladatkörükkel kapcsolatban
 • A teljesítményértékeléssel és jutalmazással, valamint egyéb HR-folyamatokkal kapcsolatos tudnivalókat
 • A legfontosabb folyamatok, eszközök illetve szoftverek bemutatását

Játékos elemek segítségével vezethetitek végig az új belépőt a szervezetről szóló információkon, és interaktív feladatokkal segíthetitek a szervezet céljainak, termékeinek vagy szolgáltatásainak megismerését. A vezetők prezentációit videós formában mutathatjátok be. 

Szerepkörök bemutatása

A második-harmadik napon áttérhettek a kevésbé általános kérdésekre:

 • Az onboarding kurzus bemutathatja az új érkező számára releváns főbb munkaköröket gyakorlati példákkal, referenciaanyagokkal, interaktív feladatokkal.
 • Az új belépő kaphat egy listát, hogy a munkája folyamán felmerülő adott kérdéskörökre hol kaphat választ. Ez megszünteti az új szerepkörrel járó bizonytalanság nagy részét.
 • Meghatározhatjátok a beilleszkedési folyamat mérföldköveit egy listában vagy idővonalon, ami tartalmazza, hogy mit kell elvégezni bizonyos pontokig, és esetleg bónusz elemeket is tartalmaz, amelyek teljesítésével az új munkatárs már ekkor sikerélményeket szerezhet.

Független munkavégzés kialakítása

Ebben a fázisban az új munkatárs már a konkrét feladait sajátítja el. Az adott munkakörtől függően érdemes minél feladatközpontúbban bemutatni a teendőket játékos elemek, tesztek vagy akár virtuális valóság segítségével.

Segítségre van szükséged?

Ha szervezetednél nekivágnátok az onboarding folyamat digitalizálásának, de bizonytalan vagy, merrefelé indulj, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható!

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket Facebookon vagy Linkedinen, hogy értesülj a legújabb cikkekről!

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

    Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!