+ 36 20 333 52 40

Videó és animáció a hatékony e-learningért!

Ahhoz, hogy tanulóközpontú, színes és hatékony legyen egy e-learning tananyag, fontos, hogy ne csak egy típusú, például szöveges tartalommal dolgozzunk. A videók és animációk szórakoztatóbbá, könnyebben érthetővé és változatosabbá teszik a tananyagot. Nem mindegy azonban, hogyan fogunk hozzá a vizuális tartalom megtervezéséhez és elkészítéséhez. Cikkünkből megtudhatod, hogyan érdemes ezeket használni az e-learningben, és milyen formában, milyen céllal használhatóak a különböző vizuális anyagok az oktatás során.

De mit is tud egy Learning Management System (LMS), mire való és milyen emelt szintű funkciói lehetnek az alapokon túl? Ismerd meg az LMS-ek lehetőségeit és funkcióit!

A multimédiás tartalom szerepe a tanulásban

Az online eltöltött idő egyre nagyobb részében nézünk animációkat és videókat, legyen szó rövid, félperces kisvideókról, vagy hosszabb, akár film hosszúságú vizuális tartalomról. Ez a műfaj mindenki számára ismerős és könnyen befogadható. A videók és animációk többféle módon is segítik a hatékony tanulást:

Nagyobb információmennyiséget rövidebb idő alatt lehet átadni képi formában.

Vizuálisan megjelenítve könnyebben érthetővé válnak olyan tananyagrészek is, amelyeket szövegben nehéz lenne átadni, például bonyolult és komplex munkafolyamatok, térbeli információk, történetek.

A vizuális tartalom abban is segíthet, hogy az előzetesen szövegesen átadott tartalom jobban rögzüljön, világosabbá váljanak a szöveg részletei.

Könnyebb a tanulók figyelmét lekötni, fiatalabb korosztály esetén könnyebb megszólítani a közönséget ezzel a módszerrel.

Jobban lehet videókkal érzelmileg telített témákat átadni és azokat közelebb vinni a tanulókhoz.

A tanulók különböző tanulási stílussal érkeznek az online térbe is, mindenkinek máshogy rögzül a tudás a fejében, videókkal pedig egyszerre tudjuk vizuális, auditív és szöveges tartalommal segíteni az egész csoport tanulását.

Tananyagfejlesztés

Tananyagfejlesztési folyamat

Érdekel, hogy készülnek a tananyagok? A saját kutatások alapján kialakított öt ciklus modell kreatív és kutatási folyamatok váltakozására és folyamatos visszacsatolásokra épít.

Olvass tovább!

Mire figyeljünk, amikor multimédiás tartalommal dolgozunk?

/ A videók lehetőség szerint ne legyenek túl hosszúak! Ha mégis hosszú videóban tudjuk csak bemutatni a tervezett tananyagot, akkor a videót érdemes interaktív elemekkel megszakítani, például a megértést ellenőrző visszajelzést vagy értékelést kérni közben a tanulóktól.

/ Fontos, hogy a videók jó minőségben készüljenek, megfelelő képi és hangminőségben kerüljenek a tanulók elé. Ennek nemcsak az elkészült anyag hitelessége szempontjából van jelentősége, de a hibás, rosszul hallható hang vagy a kép élességének hiánya elterelheti a tanulók figyelmét a tananyagról.

/ Mindig tudatosan végiggondolva, a tanulási célokhoz kapcsoljuk a tananyagban használt videókat. Válogassunk a videók és grafikai lehetőségek típusai között a céloknak megfelelően, és ne kezdjünk bele a videók, animációk elkészítésébe, amíg nem tisztáztuk az egész tanulási folyamatot! Így nem dolgozunk feleslegesen, ha a munkafolyamat későbbi szakaszában rájövünk, hogy más eszközzel hatékonyabban adható át a tudás.

e-learning videó tanulás

Az e-learningben használható videók típusai

videó előadás

Videó-előadás

Az ilyen videókban egy a témát mélyebben ismerő szakértő vagy oktató adja elő a tudásanyagot. Fontos, hogy ezek a típusú videók is vizuálisan vonzók, jól láthatók és hallhatók legyenek a tanulók számára. Erre jelent jó megoldást az úgynevezett greenbox stúdió, ahol a háttér eltávolítását követően lehetőség van különböző magyarázó vagy illusztrációs ábrák, feliratok elhelyezésére, amelyek segítik a tanulást és a megértést, elmélyítik a tanulók tudását és vizuálisan is izgalmasabbá teszik a tananyagot. Ez a típusú videó jó megoldást jelenthet például termékismeret vagy munkavédelmi információk átadására.

animáció

Rajzolt animációk

A teljesen egyedi, saját karakterekkel és egyedi arculattal rendelkező animáció készítése mellett lehetőség van egy-egy téma látványos bemutatására egyszerűbb eszközökkel is, például animáció-készítő szoftver (pl. Vyond, Toonly) segítségével. Előbbi esetében csak a fantázia szab határt a karakterek, hátterek és azok tevékenysége, mozgatása kapcsán. Utóbbi esetében pedig a rendelkezésre álló figurák és az előre definiált animációk gyors összeállításával készíthető magyarázó tartalom, jellemzően narrációval.

oktatóvideó

Oktatóvideók

Ez a típusú videó leginkább a gyakorlati feladatok bemutatására szolgál, például jól használható olyan tananyag esetében, mint az elsősegélynyújtás vagy például gépek működtetésének tanításánál illetve más, mozgást igénylő feladatok bemutatásánál. 

A témáért felelős szakértő nem maga adja elő a tananyagot, hanem a videót készítő stábot instruálva segít a script (forgatókönyv) elkészítésében, majd a stáb rögzíti a kiválasztott és szükséges képeket, például a munkatársakat munka közben vagy a bemutatni kívánt munkafolyamat részleteit. Ehhez a típusú videóhoz, ha az anyagi keretek engedik, profi színészek segítségét is lehet kérni, akik eljátsszák a jeleneteket. Természetesen, ez a fajta tartalom is kiegészíthető feliratokkal és jelzésekkel.

Magyarázatok plexitábla segítségével

Bonyolultabb feladatok bemutatásához nagyon jó megoldást jelent, ha az oktató egy plexitábla előtt magyarázza el és vizualizálja a tananyagot a tanulók számára. Egy bonyolultabb számításos feladatnál például lehet, hogy érdemes ezt a műfajt választani. Ez egyfelől látványos, másfelől jól követhető megoldást nyújt.

drónfelvétel

Speciális videós felvételek (pl. drónfelvétel)

Vannak olyan témák, amelyeket speciális eszközök segítségével lehet a legjobban bemutatni. Ez lehet akár egy terület, egy épület vagy egy nagyobb raktár, amely esetében drónfelvételekkel érdemes kiegészíteni a szöveges tartalmat. De hasonlóan izgalmas vizuális megjelenítési formát jelenthetnek a 360 fokos kamerával készített útvonalakat, helyszíneket bemutató virtuális séták is.

mikrolearning

Mikrolearning a hatékony tanulásért

A hosszú, prezentáció-alapú, passzív befogadásra épülő, egész napos képzés a múlté! A vállalati vagy privát oktatás tananyagait ma már hatékonyabban és könnyen emészthető formában adhatjuk át a tanulóknak. Tudd meg, hogy működik a mikrolearning!

Olvass tovább!

Az e-learning tartalom grafikus feldolgozása

Magyarázó grafikák

Olyan szöveges tartalom kiegészítésére és részletesebb magyarázatára használhatóak grafikák, amelyeket a szövegből nehéz megérteni. Egy gép felépítését, egy használati utasítást, egy térbeli információt feldolgozó szöveg esetében például a megértést segíthetik a grafikus által készített ábrák, rajzok. Ide sorolhatók az infografikák is, amelyek látványosan mutathatnak be száraz információkat is. A grafikák bemutatása mellett arra is van lehetőség, hogy alatta a tanár vagy a szakértő narrációval egészítse ki a képi anyagot.

Illusztrációk

Olyan illusztrációkat is használhatunk az e-learningben, amelyek nem a tartalom megértését, hanem a tanulás folyamatát segítik. Például, ha egy képzés anyagát egy interaktív történetbe szeretnénk ágyazni, jó megoldás lehet illusztrációkkal bemutatni a történet szereplőit és az eseményeket, amelyek a cselekmény részét képezik. Mi is gyakran élünk ezzel a lehetőséggel például a készségfejlesztés területén. A narráció lehetősége természetesen itt is adott.

Pdf jegyzetek

Azokat a tartalmakat, amelyek leginkább olvasás által elsajátíthatók, vizuálisan jól megtervezett pdf jegyzetekké alakíthatjuk, ezzel is segítve a tanulást. A tananyag egészét összefoglaló anyagok elkészítését is ilyen formában valósíthatjuk meg. Ezzel a megoldással kedvezhetünk azoknak a tanulóknak, akik ragaszkodnak a papír alapú megoldásokhoz.

Ha szívesen beemelnéd a tanuláskönnyítő technikákat az e-learning képzésedbe, keress minket bátran!

A tervezéstől kezdve a stúdiófelvételen át az utómunkálatokig (vágás, hangolás, fényelés, feliratok, illusztrációk és magyarázatok időzítése) mindenben a segítségedre leszünk. Veled együtt megtervezzük a forgatókönyvet, felkészítjük az előadót, majd elkészítjük a tananyag vizuális és hang elemeit, hogy igazán tanulóközpontú lehessen a tudásátadás. A tananyagokat pedig személyre szabottan, a vállalat saját vizuális világának megfelelően készítjük el, legyen szó akár videókról, grafikákról, illusztrációkról vagy pdf jegyzetekről.

Fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

        Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!