+ 36 20 333 52 40

A jövő formálója: mesterséges intelligencia az oktatásban

A mesterséges intelligencia megoldásoknak kiemelt pozíciójuk van a feltörekvő technológiák között. Ezek a rohamosan fejlődő tudományágak olyan jövőképet ígérnek, amelyben számos, hagyományosan emberek által végzett feladat automatizálható: segítségükkel csökkenthetjük az emberi terheket és a fejlődés útjára léphetünk. De hogyan jelenik meg a mesterséges intelligencia az oktatásban? Milyen önvezérelt, mesterséges intelligencia alapú lehetőségek biztosítottak jelenleg az e-learningben? Munkatársunk, Takács Petra műhelycikkében sorra vesz néhány gyakorlati példát, hogy megmutassa: a jövő most zajlik.

A gépi agy

1997-ben az IBM által kifejlesztett Deep Blue mesterséges intelligenciája legyőzte az emberi sakkozás akkori világbajnokát, Garry Kasparovot. Algoritmusa lehetővé tette, hogy rövid időn belül több ezer lehetséges lépést számoljon ki és ezek közül választotta ki a legesélyesebbeket a győzelemhez. A Deep Blue sikere mérföldkőnek számított a mesterséges intelligencia történetében, amely gazdag inspirációként is szolgált számos területnek, például az irodalomnak és a filmművészetnek is.

De mire képes a mesterséges intelligencia az oktatásban? Az eLearning Industry megfogalmazása szerint “ az AI-alapú e-Learning platform egy olyan gép vagy rendszer, amely képes különböző, emberi intelligenciát igénylő feladatok elvégzésére. Képes megoldásokkal szolgálni emberi vonatkozású problémákra, például a beszédfelismerésben, fordításokban, döntéshozásban, stb.”

Természetesen az a mesterséges intelligencia, amely manapság körbevesz minket még mindig nagyon távol áll a fantasy és sci-fi filmek kedvelt, öntudatos, szuperintelligens lényeitől. Azokat a gépi intelligenciákat, amelyekkel az okostelefonokon, vagy az internetet böngészve találkozhatunk “gyenge” vagy “szűk” AI-nak nevezik. Funkcióik korlátozott algoritmusokból állnak – ugyan meg lehet őket tanítani, hogy adatokból fejlődjenek és valószínűségeket prediktáljanak, de nem tudnak olyan önálló feladatokba fogni, amelyekre nem programozták őket.

E-learning a virtuális valóságban: az immersive learning

Az immersive learning vagy magával ragadó tanulás egy dinamikus e-learning stratégia, ami forradalmasíthatja az oktatás világát. Tudj meg róla többet!

Olvass tovább!

Miért szükséges egyáltalán a mesterséges intelligencia az oktatásban?

Mindannyian másképpen, eltérő ütemben tanulunk, sajátosak az ismeretszerzési metódusaink. Az AI nagy támogatást jelenthet az oktatás személyre szabásában. Jelenleg is találkozhatunk olyan mesterséges intelligencia alapú rendszerekkel, amelyek autonóm működése segíti a tanulókat, hogy a saját tempójukban haladhassanak. A gépi tanulás minduntalan felüti a fejét az oktatásban; felgyorsítják a munkafolyamatokat, csökkentik a terheket és magabiztosan halad afelé, hogy a jövő oktatásának egyik központi eleme legyen.

1. Hozzáférhetőség

Az online oktatás egyik legpozitívabb jellemzője, hogy azok számára is elérhetővé teszi a tanulást, akik egyébként nehézségekkel küszködnek a személyes jelenlét során. A mesterséges intelligencia olyan programokon keresztül nyújthat segítő kezet, amelyek nyelvi-feldolgozó algoritmusokat használat az élő beszéd feliratozására, biztosítják a vizuális tartalmak leírását, vagy éppen virtuális asszisztensként támogatják a tanulókat a tananyagok elérésében.

MOOC

A MOOC online kurzusokat kínál közel 101 millió tanulónak

2. Chatbotok, csevegőrobotok

Noha legtöbbünk még mindig gyorsan meg tudja állapítani, hogy mikor beszélget robottal és mikor emberrel, a csevegőrobotok így is nagy segítséget nyújtanak az oktatásban. Ezen programok nyelvi képességei megközelítik az emberekét, és elegendő nyelvtant képesek elemezni, hogy kommunikálni tudjanak a tanulókkal, majd feldolgozzák ezeket a beszélgetéseket. A chat botok például válaszolhatnak a diákok kérdéseire, ha elakadnak a tanulás során, de léteznek már applikációk a nyelvtanulás vagy a forgatókönyvírás támogatására is. Bár nem helyettesítheti a személyes oktatás pontosságát, de fontos támogatást nyújthat ott, ahol az elérhetőség nehézkes.

Paradiso

A Paradiso beépítette a GURU Chatbotot a saját LMS-rendszerébe

3. Virtuális asszisztensek

A csevegőrobotokhoz hasonlóan a virtuális asszisztensek is a kommunikáción keresztül segíthetik a tanulókat – a résztvevők például kérdéseket tehetnek fel nekik, vagy támogatást kérhetnek a tananyagban való navigáláshoz. Az emberi tanárokkal ellentétben a mesterséges intelligencia asszisztensek a hét minden napján, minden órában elérhetőek, így egyszerre több ezer tanulót is képesek végigkísérni a tanulásban. Habár az asszisztensek ötlete mentén a virtuális oktatók gondolata is megjelent, de eddig kevés példát ismerünk arra, hogy egy ilyen fejlesztés sikeresen vagy problémák nélkül valósult volna meg.

Cognii

A Cognii egy virtuális tanulási asszisztens

4. Személyreszabottság

Az AI technológiák annál hatékonyabbá válnak, minél több adatot gyűjtenek és megtanulják, hogy miként reagáljanak különböző helyzetekben. Képesek lehetnek testreszabott tananyagokat biztosítani a tanulóknak, így a felhasználók számára is sokkal vonzóbbá válhat a tartalom.

mesterségelearner centered collaborative - mesterséges intelligencia az oktatásban

Az Altitude Learning a tanulóközpontú oktatásra összpontosít

5. Értékelés és osztályozás

Egy írásbeli munkák javításakor az egyik nagy kihívás az elolvasáshoz és a minőségi értékeléshez szükséges idő. Azonban az AI, minél jobban megérti az írott nyelv mögött rejlő jelentést, annál hatékonyabb segítséget tud nyújtani az osztályozásban. Amellett, hogy hasznos asszisztensi feladatokat láthat el az oktatók mellett, képes arra is, hogy beszámoljon egyes tanulók nehézségeiről, így a támogatás azokra a területekre összpontosítható, ahol a legnagyobb szükség van rá.

gradescope

A Gradescope a visszajelzés adásban vállal szerepet

Hogyan segítheti a sci-fi az e-learninget?

Milyen módon használhatjuk fel a sci-fit az oktatásban, a tanulók támogatásában? Miként segítheti a tudományos-fantasztikum az e-learning rendszerek hatásosságát?

Olvass tovább!

6. Csalás ellen

A plágium észlelésére szolgáló eszközökhöz általában nincs szükség a mesterséges intelligenciára, azonban a csalásfelderítés egyéb formáiban alkalmazható. Az AI például megtanulhatja a tanuló írásmintáját, annak egyediségét, majd ezt az adatot feldolgozva megállapíthatja, hogy az adott feladatot vajon tényleg a tanuló, vagy esetleg valaki más végezte-e el.

7. Forgatókönyv-alapú tanulás

Az elágazó forgatókönyvek használata elterjedt az e-Learningben: előnyösek a tanulók számára, azonban a szakembereknek kihívást jelenthet a megtervezésük. Minél előrébb halad a történet, és minél több a választási lehetőség, úgy növekszik a forgatókönyv összetettsége is. A mesterséges intelligencia abban segíthet, hogy dinamikus válaszokat képes generálni. Ahelyett, hogy egy előre megtervezett forgatókönyvet követne, több tényezőt is figyelembe vesz, ezáltal pedig valósághű környezetet és helyzetgyakorlatokat teremthet a tanuló számára. Például, ha egy válasznál túl sokáig időzik a tanuló, megváltozhatnak a válaszadási feltételek, ha pedig visszatér egy korábbi elágazáshoz, az AI emlékezhet az ott hozott döntésre, majd átalakíthatja a jövőbeli lehetőségeket.

8. Narráció

A tanulást érzékszerveink használatával tehetjük igazán maradandóvá: ebben segíthet az is, ha a tananyagot nem csak látjuk, hanem halljuk is. A mesterséges intelligencia programok egyik legkönnyebben felhasználható verziója a szöveget hang formátummá átalakító fejlesztések, amelyek egyre több lehetőséget sorakoztatnak fel; tananyagunk különböző emberi hangokon, eltérő hangzásokkal, hangnemekkel és változatos nyelvkészlettel járulhatnak hozzá a megértéshez.

Speechelo - mesterséges intelligencia az oktatásban

A Speechelo bármilyen szöveget képes emberi hangzású beszéddé formálni

9. Videó

Hasonlóan a hanghoz, a vizuális elemek is a segítségünkre sietnek a tanulási folyamat során. A technológiai fejlesztések között elérhetőek már olyan platformok is, amelyek továbblépnek az egyszerű narráció generáláson és lehetővé teszik a testreszabott, AI-videók készítését, méghozzá előadókkal, pusztán a szöveg felhasználásával.

elai - mesterséges intelligencia az oktatásban

Az elai platformja testreszabott AI-videókat képes készíteni

Összefoglaló: mesterséges intelligencia az oktatásban

A mesterséges intelligencia fejlesztése ugyan még mindig korai szakaszában jár, kiterjedő ágazatai azonban belekapaszkodtak az e-Learning és az oktatás területeibe. Nemcsak a piaci értékekben jelentkezik, de várhatóan az automatizálásban és a tanítás általános fejlesztésében is helyet követelhet magának. Minél általánosabbá válik az AI használata, annál több út nyílhat meg az innovatív módszerek használatára. Úgy tűnhet, hogy ezek szcenáriók csak a sci-fi filmek világában lehetségesek, de sok közülük valószínűleg a mindennapjaink része lesz az elkövetkezendő 5-10 évben. Te készen állsz?

A műhelycikk szerzője Takács Petra, a Klippe tananyagfejlesztője, innovatív oktatásmódszertani megoldások és technológiák kutatója.

Segítségre van szükséged?

Ha belevágnál szervezetednél az e-learning kialakításába vagy fejlesztésébe, de bizonytalan vagy, hogyan érdemes belekezdeni, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható!

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket Facebookon vagy Linkedinen, hogy értesülj a legújabb cikkekről!

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

        Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!