+ 36 20 333 52 40

Mi alapján válasszak e-learning rendszert?

Az e-learning rendszerek a szervezeti tanulás leghatékonyabb eszközei, megkönnyítik mind az oktatásért felelős munkatársak, mind a tanulók dolgát. De a tanulásirányítási rendszer kiválasztása nehéz feladat, különösen az első alkalommal. Hogyan szűkíthetitek a keresést, ha több száz különféle lehetőség létezik? Vajon érdemes egyszerűen a leglátványosabb vagy a legnépszerűbb szoftvert választanatok? Műhelyposztunkban körbejárjuk azokat a fontos tényezőket, amelyeket érdemes figyelembe vennetek a platform kiválasztásakor. 

Az e-learning rendszerek különböző árazási modelleit ebben a műhelyposztunkban hasonlítjuk össze.

Miért érdemes e-learning rendszert választanatok?

Az e-learning rendszerek segítenek a szervezeten belüli tanulási folyamat teljes életciklusának kezelésében. Az eseti megoldások, például a videómegosztókra feltöltött oktatóvideók, a pdf-es oktatóanyagok és webináriumok önmagukban sokszor nem vezetnek messzire. Az e-learning rendszerek által biztosított eszközök nélkül sokkal nehezebb (és drágább) igazán jól működő digitális tanulási programot létrehozni. A használatukra való áttérés viszont hatalmas lökést adhat a szervezeti tanulás eredményességének. 

Az e-learning rendszerek segítségével fejlesztő nélkül is gyorsan készíthettek teljes kurzusokat. Minden fontos információ egy helyen elérhető, így a tanulók könnyen megtalálhatnak mindent, amire szükségük van, és a saját ütemtervük szerint, a saját tempójukban tanulhatnak. Ráadásul az egyes kurzusokat akárhányszor felhasználhatjátok és bármikor frissíthetitek is.

A digitális tanulás emellett segít megőrizni a szervezet értékes belső tudását. Ha a munkatársak egy e-learning tanfolyam segítségével osztják meg szakértelmüket, az ott marad még azután is, hogy elhagyták a szervezetet.

munka e learning szoftverrel

Az e-learning tananyagfejlesztés legjobb szoftverei

Hogy jön létre az e-learning tananyag? Én is tudok ilyet készíteni? Milyen szoftvereket hívhatunk segítségül, amikor belekezdünk egy tananyag elkészítésébe?

Olvass tovább!

Az e-learning szabványai

Ha e-learning rendszert akartok használni, érdemes tudnotok róla, hogy többféle szabvány létezik, amelyek biztosítják, hogy az általatok készített tananyagok jól működjenek a sokféle e-learning szoftverben.

e-learning rendszer

SCORM

A legtöbb tartalomkészítő eszköz SCORM-kompatibilis e-learninget hoz létre. A rövidítés jelentése Sharable Content Object Reference Model (~megosztható tartalmi objektumok hivatkozási modellje). A SCORM-ot 1997 óta fejlesztik, és az e-learning tartalom műszaki specifikációinak listáját tartalmazza. Ha a tartalom megfelel ezeknek a feltételeknek, sokkal könnyebbé válik a megfelelő rendszer biztosítása a tároláshoz és a megjelenítéshez. 

Legnépszerűbb verziói a SCORM 1.2 és a SCORM 2004. Mielőtt e-learning rendszert választotok, győződjetek meg arról, hogy megfelel-e legalább az egyiknek. 

xAPI

Más néven Tin Can API vagy Experience API. Az Experience Application Programming Interface (~tapasztalati alkalmazásprogramozási felület) rövidítése. 2013-ban fejlesztették ki a SCORM leváltására, de egyelőre nem teljesen váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A SCORM-hoz képest az a fő különbség, hogy az xAPI az összes informális tanulást is rögzíti, különböző adatforrásokhoz való hozzáférést tesz lehetővé az e-learning rendszeren belül és azon kívül is, így teljesebb képet ad a tanulók tapasztalatairól.

cmi5

A 2016 júniusában kiadott cmi5 a legfrissebb szabvány, és valószínűleg az egyetlen, amely még mindig aktív fejlesztés alatt áll. Eredetileg a SCORM teljes helyettesítésére szánták, de jelenleg alapvetően hídként szolgál a SCORM és az xAPI között

AICC

1988-ban hozták létre, hogy csökkentsék a repülési képzés költségeit a tanulási eszközök szabványosításával. Ez volt a világ első e-learning specifikációs szabványa, a SCORM erősen erre épített. 

Milyen jellemzőket és funkciókat vegyetek figyelembe az e-learning rendszerek választásánál?

Alaposan gondoljátok át az igényeiteket, és azokra a jellemzőkre illetve funkciókra összpontosítsatok, amelyek a legfontosabbak lehetnek a szervezetetek tanulási folyamataiban!

Az e-learning rendszerek jellemzői

Az alábbi jellemzőkre érdemes figyelnetek, amikor e-learning rendszert választotok.

Felhőalapú vagy saját eszközökön tárolt

A felhőalapú e-learning rendszerek általában rugalmasabbak. mert az alkalmazottak bárhonnan hozzáférhetnek, viszont csak internetkapcsolattal elérhetőek. Erről bővebben írtunk ebben a műhelyposztunkban.

Kezelőfelület

Ha túl bonyolult ahhoz, hogy mindenki segítség nélkül használja, az e-learning rendszer nem fog sok hasznot hajtani. Olyan e-learning rendszert keress, amit az oktatásért felelős munkatársak és a tanulók is könnyen tudnak kezelni!

A visszacsatolás működése

A kurzusok időnként elavulnak, de tartalmazhatnak félreérthető, félrevezető állításokat vagy egyértelmű hibákat is. Fontos tényező lehet annak a mechanizmusnak a működése, amellyel a csapat tagjai visszajelzést adhatnak a kurzus minőségéről, rámutathatnak a hibákra, vagy további segítséget kérhetnek, ha szükségük van rá.

Beépített kurzusszerkesztés

Némelyik e-learning rendszer lehetővé teszi, hogy közvetlenül a platformon belül készítsetek tanfolyamokat, más esetben külön szoftvert kell vásárolni a kurzusok szerkesztéséhez.

Az e-learning rendszerek funkciói

Minden e-learning rendszer a speciális funkciók egyedi választékát kínálja. Itt felsoroljuk a leggyakoribb és legfontosabb funkciókat, amelyekre érdemes figyelnetek.

Elemzések/riportok

A kurzusok adatainak elemzése segít a módszereitek folyamatos tökéletesítésében, hogy egyre hatékonyabb és jobb minőségű tanulási élményt hozhassatok létre. Emellett figyelemmel kísérhetitek a tanfolyamok befejezési arányát, hogy a tanulók valóban kihasználják-e a rendelkezésükre álló erőforrásokat.
Az adatok segítségével megalapozott döntéseket hozhattok arról is, hogy melyik kurzusokat és módszereket érdemes használni, a kevésbé hatékonyakat pedig lecserélhetitek. Fontos lehet az is, hogy legyen olyan eszköz, amellyel számokkal alátámasztva bemutathatóak az elért eredmények. 

Testreszabhatóság

Az e-learning rendszerek általában testreszabhatóak. Igazodhatnak a szervezetetek jellemzőihez, például az arculatához és terminológiájához illetve a tanulók igényeihez is. Az egyes tanulókra szabott képzési platform segít, hogy jobban átérezzék a szervezetben betöltött fontos szerepüket.

Telefonos használat/reszponzivitás

A tanulók egyre gyakrabban használják mobileszközeiket a digitális tanfolyamok eléréséhez. Könnyebb, kényelmesebb és lehetővé teszi, hogy valóban bárhol tanuljanak. Ehhez arra van szükség, hogy az e-learning rendszer reszponzív kialakítású legyen vagy legyen hozzá egy dedikált mobilalkalmazás. 

Gamification

Az egyik legegyszerűbb módja az aktív tanulás elősegítésének, ha játékossá teszitek a tanulási élményt. A különböző e-learning rendszerek különböző megközelítéseket kínálnak a játékhoz, például feladványokat, tanulók közötti versenyt, szimulációkat, pontrendszert vagy játékszinteket.

Ügyfélszolgálat/támogatás

Bármilyen egyszerű is egy rendszer használata, néha szükség lehet segítségre. Nem mindegy, hogy a szoftver milyen minőségű, nyelvű és típusú kommunikációs lehetőséget (telefon, élő csevegés stb.) és mennyi támogatást kínál.

Blended learning

A teljesen digitális tanulási folyamatok nem minden esetben vezetnek eredményre, ezért sok esetben szükség lehet a személyes és a digitális tanulás keverésére. Egyes e-learning rendszerek a digitális tanulási lehetőségek mellett tantermi foglalkozások vagy webinárium lefoglalására alkalmas eszközöket is kínálnak. Némelyik akár a tantermi oktatást megkönnyítő interaktív eszközöket is tartalmaz.

Különféle tartalomformátumok

Érdemes lehet megnézni, hogy az adott  e-learning rendszer milyen tartalomformátumokat támogat (videó, prezentáció, webináriumok, hangfájlok, letölthető dokumentumok stb.). Némelyik rendszer akár a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR) létrehozására is alkalmas lehet.

Harmadik féltől származó integrációk lehetősége

Sok e-learning rendszer integrálható más eszközökkel vagy technológiákkal. Például össze lehet őket kötni videó- ​​vagy animációs szoftverrel. Így sokszor könnyebb alkalmazkodni a folyamatosan változó tanulási igényekhez. 

Peer learning lehetősége

Egyes rendszerek rendelkeznek olyan mechanizmusokkal, amelyekkel a csapat tagjai megoszthatják tudásukat, és közösen tanulhatnak. Ez tudásmegosztó közösséget hoz létre, ami jobb élménnyé és így hatékonyabbá teszi a tanulást illetve csapatépítő hatásai is vannak.

Társszerzői funkciók

A többszerzős funkció lehetővé teszi, hogy több csapattag együtt dolgozzon egy átfogóbb tanfolyam létrehozásán.

Mesterséges intelligencia (AI)

Vannak már e-learning rendszerek, amelyek mesterséges intelligenciát használnak kurzusok generálására, chatbotok működtetésére, valamint a kurzusajánlások és a tanulási útvonalak személyre szabására. Az AI emellett a tanulási adatok mélyebb elemzését is lehetővé teheti.

Segítségre van szükséged?

Ha belevágnál egy e-learning rendszer bevezetésébe, de bizonytalan vagy, hogy számodra melyik funkciók vagy melyik szoftver a megfelelő, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható! 

Kapcsolódó képzéseket is tartunk, ahol megismerheted a szoftverek működését, hogy minél könnyebb legyen a választás.

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket a Facebookon is, hogy értesülj a havonta megjelenő cikkekről.

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

        Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!