+ 36 20 333 52 40

E-learning rendszerek összehasonlítása

Az e-learning rendszerek olyan szoftverek, amely biztosítják a keretet a teljes e-learning folyamathoz, a segítségükkel létrehozni, tárolni, leadni és utókövetni is tudod a tananyagot. A piacon ma már jelentős kínálat van ilyen szoftverekből, ezért gyakran felmerül a kérdés, mi alapján érdemes választani közülük, hogyan lehet összehasonlítani az e-learning rendszereket. Megpróbálunk segíteni.

Az e-learning rendszerek legfontosabb funkcióit és jellemzőit ebben a műhelyposztukban mutatjuk be.

Miért van szükség e-learning rendszerekre?

Az e-learning rendszerek egyszerűsítik és költséghatékonyabbá teszik a szervezeti oktatást és megkönnyítik az oktatásért felelős munkatársak dolgát: segítenek azonosítani és értékelni az egyéni és szervezeti tanulási célokat, nyomon követik a célok elérését, valamint összegyűjtik a tanulási folyamat felügyeletéhez szükséges adatokat. Bár magyarul a leggyakrabban e-learning rendszereknek hívjuk őket, sokféle elnevezés használható: például LMS (Learning Management System – tanulásirányítási rendszer/tanulásmenedzsment rendszer), LXP (Learning Experience Platform – tanulásiélmény-platform) vagy LES (Learning Experience System – tanulásiélmény-rendszer)

munka e learning szoftverrel

Az e-learning tananyagfejlesztés legjobb szoftverei

Hogy jön létre az e-learning tananyag? Én is tudok ilyet készíteni? Milyen szoftvereket hívhatunk segítségül, amikor belekezdünk egy tananyag elkészítésébe?

Olvass tovább!

Az e-learning rendszerek fejlődése

Az e-learning rendszerek először a felsőoktatásban jelentek meg a kilencvenes évek végén. Ezek a korai LMS-ek, például a Blackboard és a Moodle, általában előre megtervezett óramodulokból és feladatbeadási funkciókból álltak. A kurzusok többnyire korábban rögzített osztálytermi előadások és írásos tananyagok voltak. A 2000-es évek elején kezdték vállalatok is alkalmazni az e-learning rendszereket, és az érdeklődés növekedésével, a pénz beáramlásával az e-learning rendszerek átfogó online tanulóplatformokká fejlődtek tananyagkészítési, adminisztrációs és elemzési funkciókkal.

e learning rendszerek összehasonlítása

Az e-learning rendszerek összehasonlítása árazás szempontjából

A különböző típusú e-learning rendszerek különböző árazási modellekkel érhetőek el, amelyek az ár mellett a fizetés ütemezésében is különbözhetnek. Az alábbi kategóriák között vannak átfedések, de mindegyik rendszer besorolható legalább az egyikbe. 

Ingyenes

Olyan rendszerek, amelyek telepítése és futtatása nem kerül önmagában pénzbe. Ezeknek az általában nyílt forráskódú programoknak az lehet a hátránya, hogy önmagukban nem tartalmaznak speciális, egyedi funkciókat és támogatási szolgáltatást. Viszont egyfelől rendkívül rugalmasan testre szabhatók (akár arculati, akár funkcionális szempontból), másfelől ha először csak kipróbálnátok, hogy működik az e-learning, érdemes lehet ezekkel kezdeni. A Klippe Learning segít megtalálni és bevezeti azt a nyílt forráskódú rendszert, amelynek üzemeltetése esetetekben rugalmasan és költséghatékonyan alakítható ki.

Jó választás lehet egy nyílt forráskódú program akkor is, ha van egy felkészült programozói csapatod, akik a saját szükségleteitek szerint tudják alakítani a szabadon hozzáférhető kódot. 

Példák nyílt forráskódú e-learning rendszerekre: Moodle, Ilias, Iomad

Freemium

A freemium szoftverek ingyenesen is használhatóak, de fizetés ellenében további funkciókkal is kiegészíthetőek. Ez lehetővé teszi, hogy csak a számotokra nélkülözhetetlen funkciókra költsetek, viszont érdemes körültekintően választani az ilyen rendszerek közül, mert könnyen lehet, hogy az ingyenesen elérhető funkciók nem lesznek elegendőek szervezetetek oktatási céljaihoz, a különböző funkciókhoz kapcsolódó költségek pedig akár magasabbak is lehetnek, mintha egy teljes programot vásárolnátok. Emellett a váratlanul felmerülő újabb és újabb funkciókhoz kapcsolódó kiadások megnehezíthetik a tervezést.  

Példák freemium e-learning rendszerekre: Canvas, NEO LMS, TalentLMS

SaaS

A SaaS (Software as a Service – ‘szoftver, mint szolgáltatás’) felhőn kereesztül biztosítja az e-learning funkciókat, amelyek bárhonnan elérhetőek, ahol van internetkapcsolat. Ez a legelterjedtebb működési és árazási mód az e-learning rendszerek között, többféle fajtája létezik, például programtól függően fizethettek a tanulók vagy a kurzusok száma alapján.

 A szoftvert gyakorlatilag nem megvásároljátok, hanem bérlitek, így nem egyszerre kell sokat, hanem időközönként kell egy kisebb összeget fizetni. A költségek így vélhetően hosszú távon magasabbak lesznek, illletve nem gyakorolhattok akkora kontrollt a program működése, biztonsága és funkciói felett, mintha megvásárolnátok egy e-learning rendszert. 

Van lehetőség nyílt forráskódú rendszert is SaaS formában használni. A Klippe nyújt is ilyen szolgáltatást!

Példák Saas e-learning rendszerekre: Docebo, TalentLMS, Moodle Cloud, Cornerstone

Szoftverlicenc: nyílt és zárt forráskódú megoldások

A nyílt rendszerek esetében megvásároljátok a szoftver licencét és addig használjátok, ameddig akarjátok. Ezzel szemben a zárt rendszerek esetében időhöz is kapcsolódik a felhasználás. Az idő mellett jellemzően a felhasználók száma alapján kerül meghatározásra a licenc díj. Az adatokat saját szervereiteken tároljátok és a rendszer nyílt internet nélkül is, pl. Intraneten is elérhető lehet. Ez jó döntés, ha hosszú távon tervezhető, rendszeresen frissített megoldást szeretnétek, azonban ebben az esetben jellemző a magas díj, a licenc mellett a folyamatos támogatásért is.

Példák szoftverlicences e-learning rendszerekre: Totara, Moodle Workplace, SAP SuccessFactors, Blackboard

Néhány általunk ajánlott e-learning rendszer összehasonlítása

moodle e-learning rendszer

Moodle

A Moodle egy ingyenes és nyílt forráskódú moduláris felépítésű rendszer, amely PHP nyelven íródott. A pedagógiai elvek alapján kifejlesztett Moodle-t használják iskolákban, egyetemeken és vállalatoknál is. A tananyagokat beépülő modulokkal lehet létrehozni. Számos közösségi fejlesztésű bővítmény is elérhető hozzá, amelyek segítik a tanulási élmény kiterjesztését. A Moodle telepíthető és felhőalapú változatban is elérhető.

ilias e-learning rendszer

ILIAS

Az ILIAS egy nyílt forráskódú webes alapú rendszer, amely bármilyen PHP és MySQL támogató szerveren futtatható. Rugalmas környezetet kínál az online tanuláshoz, amely túlmutat a tanfolyamok korlátain, inkább egyfajta tananyagkönyvtárnak lehet tekinteni. Ez lehetőséget kínál arra is, hogy az ILIAS-t nyílt tudásplatformként futtasd, ahol a tartalmat a nem regisztrált felhasználók számára is elérhetővé teheted.

Ilias e-learning rendszer

Canvas

A Canvas egy fizetős, webes alapú rendszer. Számos testreszabható eszközt tartalmaz tanfolyamok létrehozására és kezelésére, illetve elemzések és statisztikák készítésére.

e-learning rendszer

Hogyan könnyíti meg a tanulást egy e-learning rendszer?

Mit tud egy e-learning rendszer, mire való és milyen emelt szintű funkciói lehetnek az alapokon túl? Ismerd meg az LMS-ek lehetőségeit és funkcióit!

Olvass tovább!

E-learning rendszer vagy LXP?

Az LXP (Learning Experience Platform) egy olyan platform, ahol a felhasználók személyre szabott tartalomból választhatnak tananyagot. Ilyen például a Docebo. E-learning rendszer esetén az adminisztrátor egyedül irányítja a felhasználók által látott és hozzáférhető tartalmat, az LXP viszont lehetővé teszi a tanulók számára, hogy közre is működjenek és hozzátegyenek a tananyaghoz. 

Az LXP nagyobb szabadságot biztosít a tanulóknak az érdeklődési területeik szerinti elmélyülésben. Ezt úgy érdemes elképzelni, mint egy tananyagokat felvonultató streaming-szolgáltatót, amely egy személyre szabott, a felhasználó igényei és korábban szerzett ismeretei szerint kialakított könyvtárban mutatja be az elérhető  tartalmat.

Hogy LXP-t vagy hagyományos e-learning rendszert érdemes választani? A válasz a szervezet céljaitól függ. A hagyományos e-learning rendszerek tökéletesen alkalmasak a kötelező képzések vagy egyértelmű célkitűzésű tanulási programok esetén. Általában sokféle funkciójuk van, és jobb eszközöket kínálnak az előre meghatározott eredmények eléréséhez. Az LXP-k nagyobb hangsúlyt fektetnek a tanulók érdeklődésére és szakmai fejlődésére, azonban korlátozott információkon alapuló ajánlásokat hoznak létre, ami hátrányokkal is járhat.

Segítségre van szükséged?

Ha belevágnál egy e-learning rendszer bevezetésébe, de bizonytalan vagy, hogy számodra melyik konstrukció vagy melyik szoftver a megfelelő, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható

Kapcsolódó képzéseket is tartunk, ahol megismerheted a szoftverek működését, hogy minél könnyebb legyen a választás.

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket a Facebookon is, hogy értesülj a havonta megjelenő cikkekről.

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

        Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!