+ 36 20 333 52 40

Learning experience platform: egyedi tanulási élmény

A szervezetek már régóta használnak e-learning rendszereket (LMS-eket), de egyre többen ismerik fel, hogy ma már változatosabb és kiterjedtebb tanulási környezetre van szükség. Az elmúlt néhány évben az e-learning sok újításon esett át és egyre személyreszabottabbá válik. Az új típusú tanulás eszközei a learning experience platformok vagy tanulási élményplatformok (LXP-k), amelyek egyre nagyobb teret nyernek az oktatásban. Műhelyposztunkban összefoglaljuk, pontosan mik ezek, milyen elven működnek, és hogyan teszik egyedivé a tanulási élményt.  

Mi a learning experience platform?

Az LXP-k a hagyományos e-learning rendszerek a gyakorlatban észlelt hiányosságait orvosolják. Míg a hagyományos e-learning rendszerek általában az oktatók és az adminisztrátorok szemszögéből közelítik meg a tanulást, az LXP-k a tanulók igényeit helyezik a középpontba. Elmozdulást jelentenek a felülről irányított oktatási stílustól egy függetlenebb, a tanuló által irányított tanulási stílus felé.

A learning experience platformok úgy teszik egyedivé a tanulási élményt, hogy akár különböző forrásokból származó kombinált tananyagokat ajánlanak mesterséges intelligencia (MI) támogatásával asztali vagy mobil tanulási alkalmazások segítségével. Ezek lehetnek akár harmadik féltől származó blogbejegyzések, cikkek, dokumentumok vagy az interneten nyilvánosan elérhető videók és podcastok. Míg a hagyományos e-learning rendszerek felhasználói élménye sokszor elavultnak tűnhet, az LXP-k felületét úgy érdemes elképzelni, mint a legnépszerűbb közösségi oldalakét. 

Az MI használata személyre szabott tanulást tesz lehetővé a felhasználók számára, múltbeli tevékenységük, kitűzött céljaik vagy tanulási stílusuk alapján. A learning experience platformok proaktívan észlelhetik a tanulási igényeket illetve hiányosságokat, és tanulási stratégiákat határozhatnak meg a problémák áthidalására. Az LXP támogatja a közösségi tanulást is, a közösségi oldalakhoz hasonló módon összekapcsolva a felhasználókat társaikkal vagy szakértőkkel. Az LXP-k lehetővé teszik a felhasználók számára is, hogy tartalmakat hozzanak létre és tegyenek közzé.

Hogyan könnyíti meg a tanulást egy e-learning rendszer?

Mit tud egy e-learning rendszer, mire való és milyen emelt szintű funkciói lehetnek az alapokon túl? Ismerd meg az LMS-ek lehetőségeit és funkcióit!

Olvass tovább!

LXP vagy LMS

Az LMS-ben a tanfolyamok felépítését a tanulást irányítók határozzák meg, a tanulóknak nagyon kevés befolyása van a tanulás tartalmára vagy az anyagok sorrendjére. Az LXP demokratizálja a tanulási élményt, és csaknem a teljes irányítást a végfelhasználók kezébe adja. Az alkalmazottak kitűzhetik saját céljaikat és meghatározhatják tanulási útvonalukat. Míg az LMS a tanulást egy meghatározott tantervre korlátozza, az LXP nagyobb szabadságot ad a tanulóknak tudásuk elmélyítésére és a felfedezésre. 

Egyszerűen fogalmazva a hagyományos e-learning platformok olyanok, mint egy menza, ahol azt kapod, ami a menü, kevés variációs lehetőséggel. A tanulási élményplatform viszont olyan, mint egy látogatás a piacon: rengeteg izgalmas tanulási élmény között lehet válogatni és bármelyiket felhasználhatod a céljaid eléréséhez.

Hagyományos e-learning rendszer Szabványos learning experience platform
Tartalomfogyasztási mód Adminisztrátorközpontú megközelítés. A tanulási utak előre fel vannak építve. Tanuló által vezérelt modell. A tartalom organikusan kereshető és  fogyasztható.
A tananyag felosztása A kurzusok általában részletesek és nagyobb lélegzetűek. Általában mikrolearning megközelítésben mutatják be a tananyagot.
Tanulási célok A kurzusok időhöz kötöttek és meghatározott tanulási mérőszámokhoz vannak kötve. Folyamatos tanulás, ahol a felhasználók nyílt végű és rugalmas célokat követnek.
A tananyag felépítése A kurzuskatalógusok kategóriák szerinti metaadatokkal vannak ellátva. A tanuló készségei vagy más tanulók döntései és értékelései alapján mesterséges intelligencia ajánl tartalmat.
learning experience platform élmény

A learning experience platformok előnyei

Személyre szabott tanulási útvonalak

A learning experience platformok gépi tanulást és mesterséges intelligenciát használnak, hogy ajánlások segítségével szabhassák személyre a képzést. Így a tanulási célokhoz jobban igazodhat a tartalom és a bemutatásának módja is. Az LXP-k lehetőséget adnak arra is, hogy manuálisan állítsátok be a felhasználóknak kínált képzési ajánlásokat.

A streaming szolgáltatókhoz hasonlóan a learning experience platformok is figyelembe veszik az egyes tanulók egyedi körülményeit és igényeit, hogy releváns tanulási lehetőségeket kínáljanak. A rendszer többnyire nem azt jelzi a tanulóknak, hogy teljesíteniük kell az adott tartalmat, hanem hogy az valószínűleg érdekes és hasznos lesz a számukra.

Rugalmas tanulás

A hagyományos e-learning előzetes tervezési folyamatot igényel: a tanulóknak akár több órát is rá kell szánniuk egy online tanfolyam elvégzésére. Könnyen előfordulhat, hogy erre hosszú ideig nincs módjuk, ezért sokkal hatékonyabb lehet rugalmasan, rövid részletekben biztosítani a tananyagot. A tanulási élményplatformok megkönnyítik a mikrolearning vagy a bite-sized learning alkalmazását. 

Hogy működnek a learning experience platformok?

Az LXP-k lényege a végfelhasználók számára létrehozott ajánlások mögötti mechanizmus. Röviden összefoglaljuk, hogy működhet ez.

1

Készségalapú ajánlás

A készségalapú ajánlási modell a legelterjedtebb az LXP-k között. Ez a modell a a felhasználó készségszintjén és munkaköri profilján alapuló ajánlásokat ad. Ebben az esetben a tartalom és a kurzusok különféle „készségekkel” vagy „kompetenciákkal” vannak megjelölve. Ezek a címkék bizonyos munkakörökhöz vagy fejlesztési útvonalakhoz kapcsolódnak, ami lehetővé teszi a rendszer számára, hogy a tanuló karrierútjához vagy munkaprofiljához kötött tanulási programokat ajánljon.

Használatalapú ajánlás

Sok LXP használaton alapuló modellt is alkalmaz az ajánlások létrehozására. Összegyűjtik és elemzik a felhasználói aktivitásokat, és az algoritmusok ezeket az adatokat használják fel az egyes felhasználók egyedi viselkedési mintáinak és érdeklődési köreinek megismerésére. Az LXP ezután a tanuló megtekintési előzményei, hasonló tanulók véleménye vagy a szélesebb felhasználói bázis tevékenységi adatai alapján tud tartalmat ajánlani.

3

MI-alapú tartalomelemzés

A legfejlettebb, a mesterséges intelligencia által irányított LXP-k gépi tanuláson alapuló kifinomult ajánlórendszert használnak. A szoftver beolvassa a tartalmat, és mélyreható elemzést végez az anyagon, a gépi tanulás pedig segít a rendszernek kikövetkeztetni, hogy az egyes tanulók számára melyik tartalom a legmegfelelőbb. A releváns adatminták alapján idővel egyre intelligensebb ajánlásokat tud adni.

Bite-sized learning: könnyen emészthető e-learning falatok

A bite-sized learning modulok önállóan hasznosítható információs elemek. Pár percig tartanak, és csak egy tanulási célra összpontosítanak. Tudd meg, pontosan mi a bite-sized learning, hogyan működik és milyen úton érdemes belekezdeni a felépítésébe!

Olvass tovább!

A learning experience platformok legfontosabb funkciói

Tartalomkészítés

Az LXP támogatja a felhasználók által készített tartalmakat. Az tanulók bejegyzéseket és leckéket hozhatnak létre, amelyek tartalmazhatnak hivatkozásokat, képeket, videókat és dokumentumokat.

A tartalom gondozása

Az LXP-k gépi tanulási szolgáltatásokat nyújtanak az interneten felfedezett, harmadik féltől származó tartalmak kiválasztásához és rendszerezéséhez, valamint személyre szabott ajánlásokat nyújtanak a felhasználóknak. Ezenkívül a felhasználók manuálisan is válogathatják a belső és a harmadik féltől származó tartalmakat, hogy megosszák őket a többi tanulóval.

Analitika

Az LXP-k használati és tanulási adatokat gyűjtenek és tárolnak, amik megjelennek a tanulók és a tanulást irányítók által használt irányítópultokon és jelentésekben. Az irányítópultok segítenek a tanulóknak nyomon követni a célok felé haladást, a rendszergazdáknak pedig megérteni a tanulási és használati trendeket a platformon.

Chatbotok

Egyes LXP-k mesterséges intelligencia-alapú chatbotokat is tartalmaznak, amelyek a hét minden napján, 24 órában elérhetőek a felhasználók számára. A chatbotok segíthetik a felhasználókat aktuális feladataik elvégzésében és javaslatokat tehetnek a tanulás folytatási irányára.

Gamification

Az LXP-k gamificationt is alkalmaznak a tanulók elkötelezettségének ösztönzésére. A Gamificationről ebben a műhelyposztunkban írtunk bővebben.

Integráció harmadik féltől származó technológiai platformokkal

Az API-integráció lehetővé teszi az LXP számára, hogy kapcsolódjon a vállalat által használt harmadik féltől származó üzleti alkalmazásokhoz, például kommunikációra, felhőalapú tárolásra, dokumentumkezelésre használt eszközökhöz vagy CRM-hez és ERP-hez.

Segítségre van szükséged?

Ha belevágnál egy learning experience platform bevezetésébe, de bizonytalan vagy, melyiket válaszd vagy hogy érdemes belekezdeni, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható!

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket Facebookon vagy Linkedinen, hogy értesülj a legújabb cikkekről!

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

        Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!