+ 36 20 333 52 40

Hogyan könnyíti meg a tanulást egy e-learning rendszer?

Az online tanulás lehetővé teszi, hogy a tanulók a saját tempójukban tanuljanak, akkor és ott, ahol nekik a legkényelmesebb. Egy e-learning rendszer akár mobiltelefonról is elérhető és a tanulás személyre szabható. Az interaktív e-learning tananyag nemcsak a tanuló, de az oktató számára is biztosít előnyöket, információval szolgál a tanulás folyamatáról, könnyedebbé teszi a kurzusok adminisztrálását és az értékelést is. Ahhoz, hogy ezt a tanulási-tanítási élményt biztosítani és folyamatosan fejleszteni tudjuk, jól konfigurált e-learning rendszerre van szükségünk.

De mit is tud egy ilyen Learning Management System (LMS), mire való és milyen emelt szintű funkciói lehetnek az alapokon túl? Ismerd meg az LMS-ek lehetőségeit és funkcióit!

Egyáltalán mi az e-learning rendszer?

Azokat a rendszereket nevezzük Learning Management Systemnek, amik lehetővé teszik az e-learning alapú oktatást, a tanulási folyamat menedzselését, a kurzusok nyomon követését és adminisztrálását. A tananyagfejlesztő komponensek segítségével pedig online tananyagokat készíthetünk. Tehát az e-learning rendszerek segítenek nekünk abban, hogy online, profin szervezhessük az oktatási folyamatainkat. Egy jól konfigurált rendszerben akár több ezer kolléga vagy diák online tanulási folyamatát menedzselhetjük.

Képzeld el, hogy az új belépők onboarding tanulását, a munka- és tűzvédelmi oktatást és a többi vállalaton belüli képzést az online térben valósítod meg! Ebben az esetben egy jól beállított e-learning rendszerrel egy helyen tudod kezelni a felsorolt oktatásokat. Ugyanitt tudod elkészíteni a tananyagokat, sőt nyomon is követheted a tanulók útját, teljesítményét. Sok hasznos adatot nyerhetsz a rendszerből, amivel folyamatosan fejlesztheted a kurzusaidat.

e-learning rendszer tanulás
mikrolearning

Mikrolearning a hatékony tanulásért

A hosszú, prezentáció-alapú, passzív befogadásra épülő, egész napos képzés a múlté! A vállalati vagy privát oktatás tananyagait ma már hatékonyabban és könnyen emészthető formában adhatjuk át a tanulóknak. Tudd meg, hogy működik a mikrolearning!

Olvass tovább!

Az e-learning rendszerek alapfunkciói

Egy e-learning alaprendszer, amilyen például a Moodle, a Docebo vagy a Canvas, több fronton segíti a tanulás-tanítás folyamatát:

Oszd meg a tudást hatékonyan!

A rendszerekbe beépített szerkesztővel e-learning tananyagokat hozhatsz létre. A szabványos megoldások (pl. SCORM) alkalmazása mellett interaktív, multimédiás tananyagok építhetők a kurzusokba. Az e-learning tananyag megosztása mellett akár a kurzushoz tartozó más fájlokat is megoszthatsz. A fájlokat mapparendszerben tárolhatod, hogy könnyen eligazodjanak közöttük a tanulók. A tudást adatbázisokba, wiki cikkekbe is rendezheted.

Kommunikálj a csoport igényeinek megfelelően!

Az alapvető funkciók között is többféle kommunikációs lehetőség adott, így mindig az üzenetnek és a célközönségnek megfelelő formát választhatod: megoszthatsz üzeneteket hirdetményként, közös belső fórumokon, ahol a résztvevők hozzászólásai egymást követik, chaten, belső üzenetküldéssel vagy akár blogbejegyzések formájában. Így könnyedén tudod értesíteni a tanulókat az aktualitásokról és a tanulók közötti kommunikáció feltételei is adottak, ami pedig a virtuális közösségépítést segíti elő. A távoktatást nagyban segítheti az interaktív, élő videokonferencia lehetősége is.

Kövesd nyomon a tanulási folyamatot!

A vizsgázás és értékelés folyamatát is támogatja az LMS. Ennek a típusú tudásellenőrzésnek a legfőbb előnye, hogy akár kvízekkel, kattintgatós tesztekkel is vizsgázhatnak a tanulók. Ha hagyományosabb formát kíván a kurzus, akkor klasszikus beadandó feladatokat is kiadhatunk és fogadhatunk a rendszeren keresztül. A rendszer kezeli a vizsgára való jelentkezéseket és a férőhelyek számát is.
A tanulási folyamat más elemeit is nyomon tudja követni az oktató: különböző riportokkal látható, hogy a tanulók mikor jelentkeztek be és melyik tananyaggal hogyan haladtak.

Alakítsd a saját képedre!

Az üzleti szférában fontos szempont lehet, hogy az LMS lehetőséget ad arra, hogy a tananyagok a vállalati brandnek megfelelő arculati elemekkel jussanak el a kollégákhoz.

e-learning rendszer eszközök
Tananyagfejlesztés

Tananyagfejlesztési folyamat

Érdekel, hogy készülnek a tananyagok? A saját kutatások alapján kialakított öt ciklus modell kreatív és kutatási folyamatok váltakozására és folyamatos visszacsatolásokra épít.

Olvass tovább!

Emelt szintű e-learning funkciók

Az alaprendszereken túl olyan emelt szintű funkciók is kialakíthatóak az e-learning rendszerekben, amelyek segítségével még könnyebb, szervezettebb és hatékonyabb lehet a tanulás.

Kezeld könnyedén a csoportokat!

Az e-learning rendszerek nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy a tanulói csoportokat kezelni tudja az oktató, csoportos üzenetküldéssel vagy a csoportok számára kialakított fórumokkal segítse a kommunikációt. Az emelt szintű funkciók abban is segíthetnek, hogy interaktívabb és közösségibb legyen a tanulás az online térben is: lehetőség van csoportmunkára és peer-review-ra, azaz arra, hogy a tanulók egymás munkáját ellenőrizhessék, kiegészíthessék, így egymástól is tanuljanak. Emellett azt is megteheti az oktató, hogy lehetőséget biztosít arra, hogy a tanulók saját csoportokat hozzanak létre.

Jelezz vissza a tanulói teljesítményre!

Az emelt szintű teljesítményértékelés lehetővé teszi, hogy a tanuló a tanulási folyamat közben folyamatos visszajelzést kapjon a teljesítményéről. A közvetlen és gyors visszajelzés segíti az esetleg hibásan megtanult tudás helyesbítését, a nem megtanultak pótlását.
Pontozási rendszer is kialakítható, akár úgy, hogy a különböző képzési egységeket különböző súllyal vesszük figyelembe az értékelésnél. A visszajelzés nem csak egyirányú lehet, mi is készíthetünk kérdőíveket, amelyeken a tanulók visszajelzést adhatnak a kurzussal kapcsolatban, akár névtelenül is. Ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy fejlesszük a kurzus tematikáját, formáját vagy a kommunikációs csatornákat.

Tudásmenedzsment felsőfokon!

A vállalati tudás rendezése sokszor komoly nehézséget jelent, különböző tárhelyeken laknak különböző információk, amit a kollégáknak nem egyszerű követni. A tudásanyag az e-learning rendszeren belül könnyen és hatékonyan strukturálható, rendezhető és visszakereshető. Létre tudunk hozni egyfajta “vállalati kisokost”, tudástérképekkel, kereshető katalógussal. Ez mind a tanulók mind az oktatók életét megkönnyíti, és nem mellékes módon az átláthatóság a munkatársak vállalatba vetett bizalmát is növelheti.

Nem munka, hanem játék!

A gamification, azaz játékosítás az e-learning tananyagok egyik legnagyobb előnye. A tanuló úgy tanulja meg az anyagot, hogy közben jól érzi magát, szinte észre sem veszi, hogy milyen sok tudást sajátított el. A játékosítás egyik fő eszköze a storytelling, vagyis az a módszer, amelyben a tudást egy kerettörténetbe ágyazva adjuk át. A történetmesélésen túl jutalmazási rendszert is bevezethetünk, amiben a tanulók motivációját pontgyűjtéssel vagy jelvények megszerzésével erősítjük.

Összességében azt mondhatjuk, hogy azon túl, hogy érdemes e-learning rendszer segítségével szervezni a vállalati oktatást, fontos megismerni a rendszerben rejlő lehetőségeket, amelyek nagyban megkönnyíthetik a tanulás-tanítás folyamatát.

Ha belevágnátok a vállalati tanulás megújításába, és segítségre van szükségetek az e-learning rendszer kiválasztásában vagy konfigurálásában, olvass utána, hogy mi hogy csináljuk vagy forduljatok hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

        Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!