+ 36 20 333 52 40

Ezek a leghasznosabb Moodle pluginok az e-learningben!

A Moodle egy ingyenes és nyílt forráskódú e-learning rendszer, amely PHP nyelven íródott. A pedagógiai elvek alapján kifejlesztett Moodle-t használják iskolákban, egyetemeken és vállalatoknál is. Telepíthető és felhőalapú (fizetős) változatban is elérhető. Bár a Moodle sok hasznos, beépített funkcióval rendelkezik, számos bővítmény (plugin) is elérhető hozzá, amelyek segítik a tanulási élmény kiterjesztését. Műhelybejegyzésünkben ezekből gyűjtöttünk össze néhány hasznosat!

Hogyan használjatok pluginokat a Moodle-ben?

A pluginok a hivatalos Moodle plugin könyvtárban találhatók, és segítenek a platform testreszabásában. Számtalan célra lehet őket használni: léteznek például kurzusszerkesztő, kommunikációs, analitikus, a tanulókat motiváló, a tartalmat védő vagy a felhasználói élményt javító pluginok. Jelenleg több mint 2000 bővítmény elérhető, és ez a szám egyre növekszik. Így elég nagy kihívást jelenthet a céljaitoknak megfelelő pluginok kiválasztása az e-learning rendszerhez. Ebben próbálunk egy kicsit segíteni.

Ezeket a Moodle pluginokat ajánljuk

BigBlueButtonBN Moodle plugin

Kommunikációs Moodle plugin

A BigBlueButton alapvetően egy online oktatásra tervezett, többnyire nyílt forráskódú videókonferencia-rendszer, ami támogatja az online órákat, a virtuális fogadóórákat és biztosítja a tanulók számára, hogy hatékonyan dolgozzanak például csoportban, akkor is, ha fizikailag egymástól távol vannak. Lehetővé teszi a hang, a videó, a diaoldalak vagy a képernyő valós idejű megosztását, de támogatja a mellékterem vagy chat funkciókat is, emellett minden tartalmat rögzíthet, hogy később is lejátszható legyen. 

A BigBlueButtont 2008-ban indította a Blindside Networks, és később létrehoztak egy BigBlueButtonBN Moodle plugint, hogy a felhasználók a Moodle-ön belül is használhassák a leghasznosabb funkciókat.

H5P Moodle plugin

Kurzusszerkesztő Moodle plugin

A H5P egy hatékony szerzői eszköz, ami lehetővé teszi különböző típusú e-learning tartalmak létrehozását, például kvízzel ellátott diákat, interaktív videókat és szimulációkat elágazó forgatókönyvekkel. Használatának nagy előnye, hogy számos különböző interaktív tartalomtípushoz biztosít hozzáférést, illetve lehetővé teszi a tartalom egyszerű megosztását és újrafelhasználását.

Ad-hoc database queries Moodle plugin

A felhasználói élményt javító Moodle plugin

Az Open University által létrehozott, jelentéskészítésre alkalmas eseti adatbázis-lekérdezés plugin lehetővé teszi számotokra, hogy SQL select lekérdezéssel gyorsan nyerjetek ki információkat az adatbázisból. A jelentések lekérdezhetőek eseti jelleggel, de igény szerint automatikusan is ütemezhetőek, például beállíthatjátok őket heti vagy havi rendszerességűre. Az eredmények megtekinthetők HTML táblázatban vagy letölthetők CSV formátumban.

disable right click moodle plugin

Tartalomvédő Moodle plugin

A jobb klikk letiltása pluginnal megvédhetitek a webhelyt és a kurzus tartalmát a másolástól és az újrafelhasználástól. Rendkívül egyszerűvé és kíméletessé teszi a tartalomvédelmet, anélkül, hogy erőszakos üzeneteket küldene a felhasználóknak. A jobb klikkek mellett  tiltja a ezeket a gyorsbillentyűket is: kijelölés (Ctrl+A), kivágás (Ctrl+X), másolás (Ctrl+C), mentés (Ctrl+S), beillesztés (Ctrl+V), forrás megtekintése (Ctrl+U). Ha szükséges, persze bizonyos oldalaknál engedélyezhetitek ezeket a funkciókat.

e-learning fejlesztés

Hogy érdemes szakértővel belevágni az e-learning fejlesztésbe?

Hogyan találjatok megfelelő e-learning fejlesztő céget? Hogyan írjatok ki sikeres tendert? Milyen kérdéseken és válaszokon keresztül lehet eljutni az első beszélgetéstől a projekttervezésen át a tényleges megrendelésig?

Olvass tovább!
course recompletion Moodle plugin

Kurzusszerkesztő Moodle plugin

A kurzus újratöltése bővítmény lenullázza a már elvégzett kurzuson belüli tevékenységet. A beállított időtartam szerint törli az online feladatokat és azok eredményeit, majd értesíti a kurzus résztvevőit, hogy vissza kell térniük a kurzushoz és újra teljesíteniük kell. Hasznos lehet például olyan tanfolyamoknál, amit minden évben el kell végezni egy adott szervezeten belül. Az újratöltés során törlődnek a kurzus eredményei, a résztvevők tanúsítványai, és a plugin elmenti őket egy táblába.  

Microsoft 365 Moodle plugin

A felhasználói élményt javító Moodle plugin

Beépíti a Microsoft 365 egyes bővítményeit a Moodle kurzusokba, így egyszerűbb és hatékonyabb munkafolyamatokat biztosít az oktatók számára a kurzusok tartalmának kezelésében és a feladatok létrehozásában.

Game Moodle plugin

A tanulókat motiváló Moodle plugin

A gamification vagy játékosítás a játékokból ismert eszközök alkalmazása az e-learningben. Célja, hogy növelje a kurzusokon való részvételt és a tanulók elköteleződését. Ebben segít a Moodle-ben a Game bővítmény, ami lehetővé teszi, hogy a játékokat beépítsük közvetlenül a tanfolyamokba. A bővítmény képes interaktív játékokat generálni a tanfolyam kérdéseinek, vetélkedőinek és szószedetének felhasználásával, így többek között keresztrejtvény, sudoku vagy akasztófa játékok is a kurzus résztvevőinek rendelkezésére állhatnak.

Socialwall Moodle plugin

A tanulókat motiváló Moodle plugin

Ha közösségi funkciókat szeretnétek bevetni az e-learning rendszerben, és egy kicsit más megjelenést kölcsönözni a felületnek, akkor a Socialwall Format plugin jó megoldás lehet. Ez a bővítmény lényegében formailag átalakítja az e-learning rendszert egy közösségi platformmá, ami idővonalat és bejegyzéseket tartalmaz, és ahol egyszerűen oszthatnak meg a tanulók és tanárok egymás között fájlokat vagy URL-címeket. Célja a kommunikáció megkönnyítése: a tanárok és a kurzusok résztvevői egyszerűen reagálhatnak egymás bejegyzéseire. Ezenkívül a tanulók megtekinthetik a digitális tanfolyamok eredményeit, és visszajelzéseket is olvashatnak az eredményeikről közvetlenül az idővonalukon. 

A felhasználói élményt javító Moodle plugin

Ez a plugin hasznos lehet, ha rendezetlenségből adódóan túl sok biztonsági mentéshez kapcsolódó fájllal vannak tele tárhelyeitek. Az All backups segítségével rendszerezhetitek a biztonsági mentéseket – beleértve azokat is, amik privát fájlterületeken vannak – és a bővítmény lehetővé teszi a fájlok törlését vagy visszaállítását.

Kurzusszerkesztő Moodle plugin

A Content Pages bővítménnyel egyszerűen építhettek kurzusokat szövegből, képekből és multimédiás anyagokból. A tartalom úgy oszlik el az oldalakon, hogy az jó olvasási élményt nyújtson a tanulóknak, a tudásellenőrzést pedig három beépített eszközzel teszi lehetővé: igaz/hamis, feleletválasztós és párosító jellegű kérdésekkel. A plugin által a kurzus résztvevői visszajelzést adhatnak az adott tananyagról, és reagálhatnak is a társaik kommentjeire.

Edwiser Moodle plugin

Kurzusszerkesztő Moodle plugin

A platform dizájnolására, és a tartalom elrendezésének módosítására is számtalan Moodle bővítmény létezik. Ha szeretnétek megújítani a frontendet, az Edwiser Course Formats sokat segíthet. A kártyás formátum egymásra helyezett kártyákként jeleníti meg a tanfolyamrészeket és a tevékenységeket a főoldalon, míg a listás formátum egy minimalistább megoldás, ahol a tevékenységek természetesen listázva látszódnak.

Learning Analytics Enriched Rubric Moodle plugin

Analitikai Moodle plugin

Ez az analitikai plugin a tanulók teljesítményének értékelésére szolgál. Az oktatásban széles körben használt értékelési rubrikák koncepcióján alapul, és a tanulók interakcióit és tanulási viselkedését értékeli a kurzusokban.

Segítségre van szükséged?

Ha szervezetednél szívesen alkalmaznál hasznos Moodle pluginokat, de bizonytalan vagy, melyek lennének a leghasznosabbak, és nem tudod, merrefelé indulj, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldásokat! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható! 

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket Facebookon vagy Linkedinen, hogy értesülj a legújabb cikkekről!

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

        Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!