+ 36 20 333 52 40

Az e-learning tananyagfejlesztés legjobb szoftverei

Az e-learning alapú tanulás akkor jelent élményt a tanulók számára és akkor növeli a hatékonyságot, ha a tananyagot a megfelelő formába tudjuk önteni. De hogyan jön létre az e-learning tananyag? Én is tudok ilyet készíteni? Milyen szoftvereket hívhatunk segítségül, amikor belekezdünk egy tananyag elkészítésébe?

Korábban olvashattátok itt a Klippe Műhelyen, hogy mire jó egy e-learning rendszer (vagy Learning Management System), és milyen sok előnye van az LMS-eknek a tanulás-tanítás folyamatának megszervezésében. Arról is esett szó, hogy a videós-képes tartalmakat mikor és hogyan érdemes használni az online tanulásban.

Ebben a Műhelyposztban megismerhetitek a legfontosabb tananyagfejlesztő szoftvereket, és azt is eláruljuk, hogy melyik miben erős, és mik a hiányosságai.

Előkészületek az e-learning tananyag összeállításához

Ne ugorjunk rögtön kettőt, mielőtt elkezdjük a kiválasztott szoftverben összeállítani a tananyagot, meg kell terveznünk a tanulási élményt. Ezek a feladatok várnak ránk ebben a fázisban:

A tananyag tartalmi megtervezése, a tananyag részeihez legjobban illő forma megtalálása

A tanulási élmény megtervezése, játékosító elemek kitalálása

A szükséges videó-, hang- és képanyagok megtervezése és elő- vagy elkészítése

Csak ezután fogjunk hozzá a tananyag elkészítéséhez. Ehhez szükségünk lesz egy olyan szoftverre, amely lehetővé teszi a terveink szerinti e-learning formátum elkészítését. A következőkben sorra vesszük a szóba jövő legjobb programokat, és értékeljük őket különböző szempontok alapján.

Tananyagfejlesztés

Tananyagfejlesztési folyamat

Érdekel, hogy készülnek a tananyagok? A saját kutatások alapján kialakított öt ciklus modell kreatív és kutatási folyamatok váltakozására és folyamatos visszacsatolásokra épít.

Olvass tovább!

E-learning tananyagfejlesztő szoftverek

Amikor szoftvert választunk a tananyag elkészítéséhez, a következőkre figyeljünk:

  • Az elkészült tananyag könnyen implementálható legyen az e-learning rendszerünkbe, készítsünk szabványos tananyagot.
  • Olyan tananyagot lehessen készíteni, ami interaktív, a tanulókat is bevonó módon tanít.
  • Adjon lehetőséget az egyedi arculati elemek használatára.

Articulate 360

Az Articulate már 2002 óta gyárt tananyagfejlesztő szoftvereket, megbízható és az egyik legnépszerűbb gyártó. A termékek felhasználóbarátak, kezelési felületeik nagyban hasonlítanak a prezentáció készítő (pl. Microsoft PowerPoint) és a videóvágó szoftverek (pl. Adobe Premier) felületéhez, így bárki számára könnyen elsajátítható a használatuk.

Lehetőséget nyújt SCORM csomagok készítésére, ami azt jelenti, hogy megfelel a legfontosabb e-learning szabványoknak, így jól használható a legtöbb e-learning rendszerben. A SCORM mellett HTML5 szabványnak megfelelő tartalom is készíthető vele.

Az Articulate 360 nagy előnye, hogy nagyon sok fényképes és animált karakter áll a rendelkezésünkre a rendszerben, amiket szabadon használhatunk a tanulást támogató történetek illusztrálásához. Ezen felül is több mint másfél millió előre feltöltött képhez van hozzáférésünk, csakúgy mint videókhoz és szimbólumokhoz, amiket használhatunk a tananyagok elkészítésekor.

Az Articulate 360 éves díjért cserébe egyfelől egy teljes programcsaládot nyújt (Storyline 360, Rise 360, Review 360 stb.). Másfelől a funkciók folyamatosan bővülnek, jó tréninganyagok érhetőek el, amelyekből meg lehet tanulni a rendszer használatát.

Articulate Storyline 3

Az Articulate Storyline 3 programja szintén egy könnyen kezelhető felületet biztosít a felhasználók számára, az elérhető funkciók azonban szűkösebbek: alacsonyabb a programban elérhető karakterek száma, fotózott karakterből például csak egyetlen található a rendszerben. A reszponzivitásban is alulmarad az Articulate 360-hoz képest.

A Storyline 3 utolsó verzióját 2023. áprilisában adták ki, hivatalos támogatása pedig 2024. december végén lejár.

Különbség még a pénzügyi modell: a Storyline 3 esetében nem éves vagy havidíj van, hanem egy egyszeri összeg, ami sokaknak kedvezőbb konstrukció lehet. A hiányosságoktól függetlenül a Storyline 3-at is jó szívvel tudjuk ajánlani azoknak, akiknek a kicsit szűkebb keretek is elég teret biztosítanak a megálmodott tananyag elkészítéséhez – amennyiben még sikerül viszonteladóktól beszerezni.

e learning szoftver használata

iSpring Suite

Az iSpring Suite a Microsoft PowerPointba beépülő szerkesztő szoftver. Kicsit más elv szerint működik, mint az előzőekben bemutatott rendszerek, és a funkcionalitás tekintetében is alacsonyabb szinten áll, de ettől függetlenül komplex és jó minőségű e-learning tananyagok fejleszthetők a segítségével.

Előnye, hogy nagyon könnyen használható, és a használathoz segítséget is kaphatunk az elérhető supportnak köszönhetően, ezért abszolút kezdőknek is ajánlható. A könnyedség a sebességben is megmutatkozik, ha nagyon szűk a határidő, az ispringgel viszonylag gyorsan tudunk tananyagot készíteni.

Rengeteg karakter, slide sablon elérhető benne, külön modulok gondoskodnak arról, hogy könnyen tudjunk kvízeket, interaktív elemeket vagy éppen képernyőfelvételt készíteni.

Adobe Captivate

Az Adobe termékcsalád része, ami szintén megbízható hátteret jelent. Segítségével egyszerűbb projektek, prezentációk, kvízek és bonyolultabb, akár virtuális valóságot szimuláló tananyagok is létrehozhatóak.

Az első lépések és a rendszer használatának elsajátítása kicsit több időbe telhet, a kezelőfelület nem annyira egyértelmű és könnyen használható mint a fenti szoftverek esetében, de egy kis türelemmel ez is megtanulható.

Az Adobe Captivate-nek külön szoftverszimulációs modulja is van, így különösen hasznos lehet azok számára, akik egy szoftver használatának megtanítását szeretnék e-learningbe önteni. Ebben segít az is, hogy nagyon jó videós tartalmat tudunk gyártani: egyszerre tudunk a segítségével kamerafelvételt és képernyőképet rögzíteni.

Nehézséget jelent, hogy a PowerPoint slide-okat be tudjuk húzni az Adobe Captivate-be, de ott nem tudjuk szerkeszteni, csak a PP-ban. Előnye viszont, hogy a Photoshoppal kompatibilis,  ami nem jellemző például az Articulate termékekre.

Összehasonlítás

A fenti eszközök bármelyikével magas színvonalú e-learning tananyagokat tudtok készíteni. Alább a különböző szempontok szerinti értékelésüket láthatjátok:

Articulate 360

Árazás: 1399 USD / év / felhasználó*

Stabilitás
Használhatóság és kinézet
Dokumentáció és támogatás
Testreszabhatóság
Ár-érték arány

Articulate Storyline 3

Árazás: változó (utolsó ismert ár: 1398 USD / licensz)**

Stabilitás
Használhatóság és kinézet
Dokumentáció és támogatás
Testreszabhatóság
Ár-érték arány

iSpring Suite

Árazás: 770 EUR / év / felhasználó*

Stabilitás
Használhatóság és kinézet
Dokumentáció és támogatás
Testreszabhatóság
Ár-érték arány

Adobe Captivate

Árazás: 1299 USD / licensz VAGY 34 USD / hó*

Stabilitás
Használhatóság és kinézet
Dokumentáció és támogatás
Testreszabhatóság
Ár-érték arány

* Az árak a 2024. februári állapotot tükrözik.
** A hivatalos (kiadó általi) értékesítés 2023. december végén megszűnt.

Segítségre van szükséged?

Ha belevágnál a tananyagfejlesztésbe, de bizonytalan vagy, hogy számodra melyik szoftver a megfelelő, akkor keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást. Kapcsolódó képzéseket is tartunk, ahol megismerheted a szoftverek működését, és az e-learning tananyagok elkészítésének módját. Megmutatjuk a legfrissebb trendeket és a legjobb gyakorlatokat, hogy minél hatékonyabb és interaktívabb tananyagot készíthess.

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket a Facebookon is, hogy értesülj a havonta megjelenő cikkekről.

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

        Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!