+ 36 20 333 52 40

E-learning a virtuális valóságban: az immersive learning

Az immersive learning vagy magával ragadó tanulás egy dinamikus e-learning stratégia, ami forradalmasíthatja az oktatás világát. Jelentősen javíthatja ugyanis a hatékonyságát azáltal, hogy kiaknázza az olyan technológiák erejét, mint a virtuális, a kiterjesztett és a vegyes valóság. Könnyen lehet, hogy ez jelenti a tanulás jövőjét, ezért érdemes előnyben részesítenetek azokat az e-learning rendszereket, amelyek támogatják az immersive learning beépítését az oktatásba. Műhelyposztunkban röviden bemutatjuk, mit is jelent a magával ragadó tanulás, mik az előnyei és hogyan érdemes belevágni a bevezetésébe.

Mi az immersive learning lényege?

Az immersive learning mesterséges, digitálisan létrehozott tartalmakat és környezetet biztosít. Lemásolja a valós élet forgatókönyveit, így könyebben megtaníthatóak új készségek vagy tökéletesíthetőek a régiek. A kulcsa, hogy a tanulók nem egyszerűen passzív nézők vagy hallgatók, hanem aktív résztvevőkké válnak, akik közvetlenül befolyásolják a tanulási eseményeket. A magával ragadó tanulás kockázatmentes és biztonságos gyakorlati terepet kínál, ahol a sikeresség pontosan mérhető.

munka e learning szoftverrel

Az e-learning tananyagfejlesztés legjobb szoftverei

Hogy jön létre az e-learning tananyag? Én is tudok ilyet készíteni? Milyen szoftvereket hívhatunk segítségül, amikor belekezdünk egy tananyag elkészítésébe?

Olvass tovább!

Milyen technológiákkal valósítható meg az immersive learning?

A magával ragadó tanulás minden típusa egyedi előnyökkel járhat, amelyeket különböző módon lehet alkalmazni egy adott tanulási környezetben.

Virtuális valóság (VR)

Ez a technológia digitális szimulációkat használ valós forgatókönyvek virtuális létrehozására. A virtuális valóság esetén a tanulók teljesen belekerülnek az alternatív digitális világokba. A tartalomhoz VR headseteken keresztül lehet hozzáférni, gyakran fejhallgatóval és kézi vezérlőkkel kombinálva, ezek segítségével navigálhat a tanuló a virtuális térben.

Kiterjesztett valóság (AR)

Az AR nem zárja ki a valóságot, hanem ötvözi a digitális tartalommal. A szimulációt adott valós objektumok vagy földrajzi helyek indíthatják el. Mobileszközök, például okostelefonok és táblagépek tehetik lehetővé a tanuló számára, hogy hozzáférjen a tananyaghoz. Jól ismert példa kiterjesztett valóságra a Pokémon Go.

Vegyes valóság (MR)

A vegyes valóság a virtuális és a kiterjesztett valóság elemeit ötvözi. A vegyes és a kiterjesztett valóság közötti fő különbség az, hogy az MR lehetővé teszi a digitális és fizikai objektumok egymás mellett létezését és valós idejű interakcióját.

immersive learning

Mitől magával ragadó az immersive learning?

Cselekvésen keresztül teszi hatékonyabbá a tanulást

A magával ragadó tanulás több évtized idegtudományi kutatásaira épül, amelyek azt mutatják, hogy hajlamosak vagyunk a virtuális élményekre ugyanúgy reagálni, mint a valóságra. Az immersive learning forradalmasítja a gyakorlaton alapuló tanulást, mivel életszerűen szimulálja, hogyan reagálnánk az adott helyzetre a való életben.

Egyszerűsíti a feladatok gyakorlását

Az ismétléssel folyamatosan tökéletesíthetőek az elsajátított technikák és a tanultak könnyebben meg is jegyezhetőek. A magával ragadó tanulás teret ad a rendszeres ismétlésnek és a tanuló különböző cselekvései és reakcióiból következő kimenetelek megértésének. Különösen fontos az ismétlés a gyakorlati képzésben, mivel segít az izommemória felépítésében és olyan speciális technikák tökéletesítésében, ahol a valóságban előforduló hibák katasztrofálisak lehetnek.

Életre kelti a tanulást

Amellett, hogy ezek a tanulási  technológiák remek módot kínálnak a gyakorlati készségek fejlesztésére, lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a tanulók megszerethessék a tanulást és felébredjen a kíváncsiságuk. A VR a tanulót különböző időkbe és helyekre tudja szállítani, az AR segíti a minket körülvevő környezet megértését.

Hatékonyan személyre szabható

Hagyományos osztálytermi környezetben a tanulók gyakran olyan módon, olyan sebességgel vagy olyan szinten dolgoznak, ami sokuknak nem megfelelő. Néhányan túl lassúnak találhatják és elveszíthetik érdeklődésüket, míg mások nehezen tudnak lépést tartani. A tanulási technikák hagyományosabb formáitól eltérően az immersive learning valóban személyre szabható, ami azt jelenti, hogy minden tapasztalatszerzés egyedi, és olyan szinten és ütemben végezhető el, amely megfelel az egyéni igényeiknek.

videó e-learning

Videó és animáció a hatékony e-learningért!

A videók és animációk szórakoztatóbbá, könnyebben érthetővé és változatosabbá teszik a tananyagot. Nem mindegy azonban, hogyan fogunk hozzá a vizuális tartalom megtervezéséhez és elkészítéséhez. Tudd meg, milyen formában, milyen céllal használhatóak a különböző vizuális anyagok az oktatás során!

Olvass tovább!

Pontosan mérhető

A tanuló teljesítményét valós időben nyomon lehet követni, így lehetőség nyílik akár az azonnali visszajelzésre. Ezenkívül a teljesítményadatok rögzíthetők elemzés céljából is, így a gyakorlat későbbi megismétlesekor összehasonlítható a tudás és a készségek szintje a korábbi állapottal.

Biztonságos

Ha a tanulóknak nehezen megközelíthető vagy veszélyes helyeket kell megismerniük, vagy ha tapasztalat nélkül kockázatos új gyakorlatokat és eljárásokat kell megtanulniuk, az immersive learning biztonságos környezetet biztosít az elkövetett hibák megértéséhez és feldolgozásához. .

Nyugodt tanulási környezetet biztosít

A mobil és digitális fejlesztések megjelenésével a modern élet egyre inkább tele van olyan zavaró tényezőkkel, amelyeknek egyszerűen nem tudunk ellenállni. A könnyebb feladat felkelteni a tanulók figyelmét, de a legnagyobb kihívás az, hogy a tanulás során végi lekössük őket. A szimulált környezet különösen hatékony eszköz ennek a problémának a megoldására, mert blokkolja a valóságot, zavartalan környezetet biztosítva, ahol a tanulók teljes mértékben a feladatra koncentrálhatnak. 

Hogyan érdemes belekezdeni az immersive learning bevezetésébe?

Egy igazán magával ragadó, a gyakorlatban is megvalósítható képzési környezet létrehozásához számos terület kooperációjára lesz szükség, többek között szerepet kaphat az oktatástervezés, a UX design, a data science, a filmkészítés vagy a sound design is. De hogyan érdemes elindítani a fejlesztést?

1

Valóban erre van szükségetek?

A magával ragadó tanulás alapvetően csak egy csatorna a tanulóval való kapcsolatteremtéshez. Mielőtt elköteleznétek magatokat egy immersive learning program mellett, határozzátok meg a kívánt eredményeket és tanulási célokat, és győződjetek meg arról, hogy az immersive learning technológiák tényleg segíthetnek-e elérni ezeket. Ha nem megfelelően alkalmazzák, bármilyen technológia bevezetése azzal a kockázattal járhat, hogy egyszerűen egy költséges és hatástalan trükk lesz belőle.

Válasszátok ki a megfelelő technológiát!

Minden típusú immersive learning technológia más-más előnyökkel és hátrányokkal jár, kulcsfontosságú, hogy a megfelelőt válasszátok. A tanítandó anyag sok mindent meghatároz: például sivatag megismertetése jól működhet a virtuális valóságban, de kevésbé hatásos a kiterjesztett valóságban. Emellett gondoljátok át, hogy szeretnétek-e közös élményt nyújtani a tanulóknak, vagy hogy mennyi fizikai tér és idő áll rendelkezésére, illetve hogy mekkora a költségvetésetek! 

3

Teremtsetek biztonságos környezetet!

Az immersive learning technológiái szórakoztató és vonzó tanulási eszközök, de teljesen új felhasználók számára  ijesztőek is lehetnek . Elengedhetetlen annak biztosítása, hogy a tanuló biztonságban érezze magát, és pontosan értse, mit csinál. Mielőtt belekezdene a tanulásba, értenie kell, hogy működik a hardver, mire számíthat tanulás közben, és hogyan térhet vissza a valóságba, ha kényelmetlenül érzi magát.

4

Tervezzétek meg alaposan a szerkezetet!

Ha hozzászoktatok a jelenléti tartalom tervezéséhez, akkor könnyen lehet, hogy meg kell tanulnotok másképp gondolkodni a magával ragadó tanulási élmény felépítésekor. Nem szabad elfelejteni például, hogy a tanulók potenciálisan sokkal nagyobb kontrollal rendelkeznek, ezért sokféle forgatókönyvre érdemes felkészülni. 

5

Tervezzetek a felhasználókat szem előtt tartva!

Gondoskodjatok arról, hogy minden magával ragadó tanulási élmény a felhasználót állítsa fókuszba! Az immersive learning tartalom fejlesztése során mindig vegyétek figyelembe a a tanulók technológiai tudását és a toleranciájukat az időtartam tekintetében! Fontos tudnotok, hogy a rövid élmények általában sokkal hatékonyabbak a tanulók elköteleződésének és összpontosításának megőrzésében, így érdemes az anyagot maximum 15-20 perces részekre osztani!

Segítségre van szükséged?

Ha belevágnál a magával ragadó tanulás bevezetésébe, de bizonytalan vagy, hogy számodra melyik technológia és hogyan működhetne jól, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható! 

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket Facebookon vagy Linkedinen, hogy értesülj a legújabb cikkekről!

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

        Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!