+ 36 20 333 52 40

Az élethosszig tartó tanulás – lifelong learning a szervezetekben

Az élethosszig tartó tanulás vagy lifelong learning mostanában elég divatos kifejezés, és ez egyáltalán nem véletlen. De pontosan mit jelent és miért nagyon fontos? Milyen előnyökkel jár a szervezetek és az egyének számára? Hogyan lehet jól működtetni az életen át tartó tanulást egy szervezetben? Műhelyposztunkból kiderül.

Mi az élethosszig tartó tanulás?

A lifelong learning egy folyamatos és önkéntes tanulási tevékenység a személyes vagy szakmai ismeretek és készségek fejlesztése céljából. Lehet formális (pl. e-learning kurzus) vagy informális (pl. grillpartin megtanulunk tüzet rakni), és végigkíséri az életünket. Régóta létező fogalom, de az e-learning megjelenése és a sokféle iparágban fennálló folyamatos képzett munkaerőhiány miatt az utóbbi időben sokkal népszerűbbé vált.

Az élethosszig tartó tanulás rendkívül hatékony lehet mind a rutinszerű, mind az előre nem látható változások kezelésében. Minden alkalommal, amikor megnézünk egy YouTube-videót, hogy hogyan készítsünk el egy ételt vagy rakjunk össze egy bútort, az élethosszig tartó tanulás egy formáját gyakoroljuk. De könyvek és cikkek olvasása, podcastek hallgatása, új készségek gyakorlása vagy új nyelv tanulása is lehetnek elemei az élethosszig tartó tanulásnak.

Miért fontos a lifelong learning?

Az élethosszig tartó tanulás kulcsfontosságú, mert ez az egyik legfontosabb, ha nem éppen az egyetlen eszközünk, amellyel lépést tarthatunk a 21. században bekövetkező változások mennyiségével, sebességével és összetettségével. Ezért válik egyre fontosabbá mind a szervezetek, mind az egyének számára a folyamatosan hullámzó gazdasági és kulturális környezetben.

Amikor például a vállalatok új piacokra lépnek be, stratégiát váltanak vagy új üzleti modelleket alkalmaznak, fontos kérdés, hogy a munkavállalók mennyire tudnak rugalmasan reagálni az új típúsú feldatokra. Ha addig is folyamatosan fejleszthették a szükséges készségeiket és szakértelmüket, sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak reagálni a változásokra. Bár a folyamatos tanulás ösztönzése jelentős befektetést jelenthet a szervezet számára, a közép és hosszú távú előnyök bőven felülmúlják az ezzel járó költségeket.

élethosszig tartó tanulás

Miért egyre népszerűbb az élethosszig tartó tanulás?

Felkészít a jövőre

A jövőre való felkészülés kikerülhetetlen – sőt talán egyetlen – módja az élethosszig tartó tanulás, a készségek és ismeretek folyamatos és előrelátó frissítése.

Pótolja a hiányzó készségeket

A munkaerőpiac sokszor ma már inkább a készségekről, mint a diplomákról szól. Az át- és továbbképzésre éppen ezért állandóan szükség van. Az egyetlen út előre az, ha sokféle és jól hasznosítható tudással vértezzük fel magunkat akár egyéni akár szervezeti szempontból.

A tanulóknak érdemes magukba fektetniük

A tanulók úgy tekintenek az oktatásra, mint olyan eszközre, amellyel a jövőre nézve biztosíthatják magukat a legújabb készségek és ismeretek birtoklásáért folytatott versenyben.

Tanulás = online tanulás

Az online oktatás iránti érdeklődés megnőtt a járvány időszaka óta. A legtöbb tanuló ma már megszerette az e-learninget, ami jó lehetőségeket biztosít a folyamatos tanulásra és önképzésre

tanulási környezet

Hogyan alakítsunk ki hatékony online tanulási környezetet?

Munkatársunk, Hosszú Lívia műhelycikkében röviden olvashatsz arról, hogy lehetséges-e egy hatékony online tanulási környezet létrehozása, és ha igen, hogyan lehet kialakítani.

Olvass tovább!

Az lifelong learning előnyei a szervezetek számára

A felkészültebb szervezetek ma már keresik a folyamatosan tanulásra kész alkalmazottakat. Az egész életen át tartó tanulás a munkavállalói fejlődés egyik központi eleme, de nem minden szervezet tudja vagy akarja optimális mértékben támogatni, így sokszor a munkavállalókra hárul a feladat a munka során is, hogy keressék a fejlődési lehetőségeket. Pedig az élethosszig tartó tanulásnak a munkavállalók teljesítményére és hatékonyságára gyakorolt hatását nem lehet túlhangsúlyozni. A folyamatosan tanuló alkalmazottak többféle szerepben foglalkoztathatóak, így nagyobb a szervezeten belüli mobilitás és ebből többféle kötődés, erősebb hálózat alakul ki. 

Emellett a lifelong learning lehetővé teszi a munkavállalók és a szervezetek számára, hogy új készségeket fejlesszenek ki olyan kulcsfontosságú területeken, mint például a digitális átalakulás, a vezetés vagy a változásmenedzsment. Ez nemcsak versenyelőny létfontosságú forrása, hanem a szervezet hosszú távú fenntarthatósága és túlélése szempontjából is elengedhetetlen. A szervezet agilisabb lesz és az új technológiákat is jobban ki tudja használni a meglévő és új piacokon is.

A lifelong learning nagyobb munkahelyi elégedettséghez is vezethet. A kutatások szerint az egész életen át tartó tanulás a munkahelyi motiváció és jólét egyik fő forrása. Az elégedett munkavállalók termelékenyebbek, együttműködőbben dolgoznak a közös cél érdekében, magasabb szintű kreativitást mutatnak és sokkal inkább hozzájárulnak a szervezeti innovációhoz.

Az élethosszig tartó tanulás és a szakmai fejlődés iránti valódi elkötelezettség elősegítheti az innovatív és kreatív munkakörnyezet kialakulását, és az egyik legjobb módja annak, hogy a vállalatok megtartsák legjobb munkavállalóikat. Végső soron az egész életen át tartó tanulás mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára előnyös helyzetet teremt.

Az egész életen át tartó tanulás előnyei az egyének számára

Személyes kiteljesedés

A folyamatos tanulás és fejlődés örömet okoz és folyamatosan felkelti illetve kielégíti a tanuló tudásvágyát.

Szakmai előnyök

A folyamatosan tanuló munkavállalók versenyképesebbek a munkaerőpiacon, és sokkal kevésbé valószínű, hogy lemaradnak az automatizálással és a folyamatosan változó munkakörökkel nehezített versenyben.

Egészség

A folyamatos tanulás az életkor előrehaladtával segít megőrizni az agy plaszticitását, aminek köszönhetően az ezt alkalmazók könnyebben maradnak szellemileg frissek.

Hogyan működtethető a lifelong learning egy szervezetben?

1

Hangoljátok össze az érdekeket!

Kínáljatok olyan tanulási lehetőségeket, amik előnyösek a szervezet és a munkavállalók számára is! A munkavállalók motivációja nagyobb lesz, ha úgy érzik, hogy releváns tudást szereznek.

A rövid távú előnyök mellett figyeljetek a hosszú távúakra is!

A képzésnek olyan készségeket kell megtanítania, amelyek a munkavállalóknak a jelenlegi szerepük mellett a jövőbeli pályafutásuk során is hasznára válhatnak.

3

Válasszátok ki az igazán érdeklődőket!

Fókuszáljatok azokra a munkavállalókra, akik nagyobb tudásvágyat mutatnak, és valóban érdeklődnek az új ismeretek megszerzése iránt!

4

Emeljetek ki mentorokat!

Mindig legyen valaki, aki összefogja a tanulást, és figyeli az alkalmazottak fejlődését! Hallgassa meg a tanulási tapasztalataikkal kapcsolatos aggályaikat, adjon konstruktív visszajelzést és ösztönözze az együttműködést a tanulásban is!

e-learning rendszerek összehasonlítása

E-learning rendszerek összehasonlítása

Az e-learning rendszerek olyan szoftverek, amely biztosítják a keretet a teljes e-learning folyamathoz. A piacon ma már jelentős kínálat van ilyen szoftverekből, ezért gyakran felmerül a kérdés, mi alapján érdemes választani közülük. Megpróbálunk segíteni.

Olvass tovább!

A tanulás ökoszisztémájának kialakítása a szervezetben

A szervezeteknek érdemes arra összpontosítaniuk, hogy ösztönözzék alkalmazottaikat az érdeklődésre és a kíváncsiságra. A szervezetben az egész életen át tartó tanulás nemcsak a meglévő tudás átadásáról, hanem új tudás létrehozásáról is szól. A jól kialakított tanulási ökoszisztémában az alkalmazottak kapcsolatba lépnek egymással és az őket körülvevő tudással, adatokkal és technológiákkal, hogy a szervezet által meghatározott korlátok mellett fejlesszék, átadják és megosszák a tapasztalataikat. 

Egy tanulási ökoszisztéma növekedése és hosszú élettartama az emberek sokféleségétől és sokszínűségétől, a benne lévő tanulási tartalomtól, a tanulást és a kudarcokat elfogadó vezetők által létrehozott pszichológiai biztonság mélységétől, valamint a tudáshoz való hozzáférés egyszerűségétől függ. Minél sokszínűbb és minél könnyebb az ökoszisztémához való hozzáférés, annál inkább virágzik a kíváncsiság és azon keresztül az innováció.

Segítségre van szükséged?

Ha szervezetednél támogatnátok az élethosszig tartó tanulást, és ehhez tananyagot fejlesztenétek vagy e-learning rendszer bevezetésén vagy fejlesztésén gondolkodtok, de bizonytalan vagy, merrefelé indulj, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható!

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket Facebookon vagy Linkedinen, hogy értesülj a legújabb cikkekről!

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

        Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!