+ 36 20 333 52 40

Mit tud egy LMS? Az e-learning rendszerek legfontosabb funkciói

Lehet e-learning rendszer nélkül is képzési programot szervezni, pont úgy, ahogy konyha nélkül is lehet főzni. Az e-learning rendszer azonban nagyon hasznos funkciókat biztosít az egyes oktatási folyamatokhoz, amik komolyabb informatikai alapok nélkül is könnyen használhatóvá teszik a kezelőfelületet: a tudás- és képzésmenedzsment, az értesítések, riportok, a tanúsítvány és a kommunikációs felület mind-mind megkönnyítik a tanulás és tanítás folyamatát – műhelyposztunkban összeszedtük, hogyan!

Mi az e-learning rendszer?

Az e-learning rendszer, másnéven Learning Management System (LMS) egy olyan szoftver, ami lehetővé teszi az e-learning alapú oktatást és keretet ad neki: segítséget nyújt a tanulási folyamatok menedzselésében, a kurzusok nyomonkövetésében és adminisztrálásában, és abban, hogy online és profin szervezhessük a különböző oktatási folyamatokat. Az LMS-eket a funkcióikon túl különböző árazási modelljeik is megkülönböztetik egymástól.

Tudásmenedzsment az e-learning rendszerben

A tudásmenedzsmentet elképzelhetjük úgy, mint egy rendszerező fakkot az otthonunkban: a tanulóknak és az oktatóknak nem sok különböző helyről kell előkeresnünk az információt, csak kihúzzák a fiókot és minden a rendelkezésükre áll, amivel rengeteg időt és energiát spórolhatnak meg.

A tudás rendszerezésével a szervezet is jóval hatékonyabbá válhat: a tudásanyag az e-learning rendszeren belül könnyen és hatékonyan strukturálható, rendezhető és visszakereshető; lehetőségetek van például létrehozni egyfajta szervezeti kisokost, tudástérképekkel és kereshető katalógussal.

A jól működő tudásmenedzsment előnyei a következők:

 • gyorsabb döntéshozatal
 • hatékony hozzáférés a tudáshoz
 • fokozott együttműködés és intenzívebb ötletgenerálás
 • hatékonyabb oktatás
 • jobban működő kommunikáció az egész szervezetben
 • az információk és az adatok minőségének javulása
 • nagyobb biztonság a szellemi tulajdon számára
tanulási környezet

Hogyan alakítsunk ki hatékony online tanulási környezetet?

A hagyományos oktatás mellett egyre többen részesítik előnyben az online oktatás nyújtotta lehetőségeket is, amely által szintén hatékony lehet a tanulás. Tudd meg hogy lehetséges-e egy hatékony online tanulási környezet létrehozása, és ha igen, hogyan lehet kialakítani.

Olvass tovább!

Képzésmenedzsment az e-learning rendszerben

Az e-learning rendszer képzésmenedzsmentje a ti munkátokat teszi könnyebbé: könnyebben megtervezhetiitek, megszervezhetitek a képzéseket és mutathattok irányt a tanulóknak. Kiválaszthatjátok az ideális képzési módszereket, és hatékony visszajelzési és támogatási rendszert biztosíthattok. Segítségével meghatározhatjátok a képzés céljait, kidolgozhatjátok a követelményrendszert, adminisztrálhatjátok, értékelhetitek és nyomonkövethetitek az elért eredményeket.

A képzésmenedzsment lényegében magában foglalja a képzési program irányításának backend folyamatait, amik a következők:

A jól működő tudásmenedzsment előnyei a következők:

 • költségvetés megtervezése
 • adminisztráció
 • a tanulók és oktatók regisztrációja
 • a tanulócsoportok létszámának meghatározása
 • ütemezés
 • kurzusmegosztás
 • erőforráskezelés
 • megvalósítás
 • nyomonkövetés és jelentés

Értesítések az e-learning rendszerben

A fizikai interakció hiánya miatt az e-learning környezetben elengedhetetlen, hogy a kommunikáció flottul menjen, és könnyen fenntartható legyen a kapcsolat a képzés irányítói és résztvevői között.

A legtöbb e-learning rendszer olyan hatékony értesítéskezelő rendszert kínál, ami az automatizáció eszközével élve lehetővé teszi a kommunikáció folyamatos fenntartását és az információ hatékony áramlását anélkül, hogy nagy fáradsággal, mindig valós időben kéne egyedi, személyre szabott üzeneteket írni, amit egyesével kellene elküldeni a képzésben érintetteknek.

Az értesítések amellett, hogy javítják a felhasználói élményt és egyszerűsítik a képzés irányítását, a képzési folyamat minden fázisában csökkentik a manuális műveleteket: segítséget nyújtanak a hitelesítő adatok elküldésétől a használati statisztikák kivonatolásán át különféle kérdőívek összegyűjtéséig vagy elemzéséig, és teszik ezt valós idejű emberi beavatkozás nélkül.

e-learning rendszer funkciók

Az e-learning rendszer riportolási funkciói

Az LMS-riportok segítenek strukturáltan elrendezni és nyomon követni, mi történik a képzési folyamat során, és mennyire eredményesek a tananyagba fektetett erőfeszítéseid. Lássuk, miféle riportokat kínál az e-learning rendszer, és miért hasznosak ezek neked!

A tanulási folyamat nyomon követése

Folyamatában láthatod, hogyan haladnak a tanulók a tananyag elsajátításával.

A képzés eredményeinek értékelése

Mennyire sikerült elsajátítaniuk a tudást, és mit tanultak pontosan? Mivel a képzések célja, hogy a tanulók a megszerzett tudást kamatoztatni tudják a mindennapok során, érdemes átlátnod, hogy milyen eredménnyel, mennyire sikeresen zárták a kurzust.

A tartalom értékelése

Hasznos és átlátható tartalmat készítettetek? Mennyi időt vesz igénybe egy-egy tananyag elsajátítása, vagy a tanfolyam mely részeit találták a tanulók könnyűnek, és melyek adták fel a leckét?  Ez a riport jelzi, hogy milyen tartalmi hiányosságokkal kell szembenéznetek, amiket így könnyebben tudtok korrigálni a jövőben.

Vezetői jelentések

Ha be kell számolnotok a tanulók fejlődéséről, akkor mérhető képzési eredményeket, pontos statisztikát kell felmutatnotok. A szervezeti képzés részleteibe betekintő adatok ilyenkor nagyon hasznosak lesznek.

Belső problémák azonosítása

Ha a tanuló olyan hibát követ el, ami kihat a szervezet életére, akkor szükséges lehet visszanyúlni a képzésekben nyújtott teljesítményéhez (vagy annak hiányához). Lehet, hogy megbukott az ügyfélszolgálati vizsgán, az alkalmasságin pedig részt sem vett? Az e-learning rendszer riportjaiból meghatározható, mekkora a hajlandósága valakinek a tanulásra és a fejlődésre, ami rendkívül sokat számít egy szervezet működésében.

e-learning rendszerek összehasonlítása

E-learning rendszerek összehasonlítása

Az e-learning rendszerek olyan szoftverek, amely biztosítják a keretet a teljes e-learning folyamathoz. A piacon ma már jelentős kínálat van ilyen szoftverekből, ezért gyakran felmerül a kérdés, mi alapján érdemes választani közülük. Megpróbálunk segíteni.

Olvass tovább!

Az e-learning rendszer kommunikációs felületei

Az LMS természetesen kommunikációs platformként is szolgál a felhasználók számára. Ez az eszköz lehet szinkron, vagy aszinkron: míg előbbinél a felek egy időben vannak jelen és bejelentkezve, csak úgy, mint egy offline, „tantermi” órán, utóbbinál mindenki a saját lehetőségéhez mérten tud haladni a képzésben. A főbb aszinkron modulok az üzenetküldés, a levelezés, a fórum, míg szinkron funkció lehet a chat, a valós idejű oktatás (egyirányú), a konferenciahívás vagy a videókonferencia.

Tanúsítványok az e-learning rendszerben

A tanúsítványok létrehozása minden e-learning rendszer fontos funkciója. Úgy kell őket elképzelni, mint egy iskolai bizonyítványt, kitöltve a releváns információkkal, például névvel, a tanfolyam részleteivel és az elért eredménnyel. Ezzel motiválhatjátok a képzések résztvevőit, hogy megfeleljenek az elvárt követelményeknek, a fejlesztendő területekre összpontosítsanak, valamint bővítsék tudásukat és készségeiket.

Miért fontosak a tanúsítványok az e-learning rendszerben?

Célorientált képzés

A képzésben résztvevőknek meg kell felelniük bizonyos, a szervezet által meghatározott kritériumoknak ahhoz, hogy elvégezzék a tanfolyamot, és online képzési tanúsítványt kapjanak, ami egyfajta becsületbeli jelvényként is szolgál, és megkönnyíti a célorientált képzést.

A motiváció növelése

A tanúsítványok játékosságot visznek a tanulásba, ösztönzően hatnak, intenzívebb készségfejlesztésre és szakmai fejlődésre bírnak. Segítségükkel nyomon tudjuk követni az eddig elért eredményeket, visszamenőleg is.

A szervezeti hitelesség növelése

A tanúsítvány bizonyíték arra, hogy az adott személy kompetens, és elkötelezett a tananyag iránt. Ha a tanulók jól teljesítenek, az biztosítja a színvonalat és hitelességet ad a szervezetnek, ami növelheti a szervezet reputációját.

Segítségre van szükséged?

Ha szervezetednél belevágnátok az e-learning rendszer bevezetésébe, de bizonytalan vagy, merrefelé indulj, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható!

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket Facebookon vagy Linkedinen, hogy értesülj a legújabb cikkekről!

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

    Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!