+ 36 20 333 52 40

Hogyan dobd fel az e-learninget vizuális eszközökkel?

Képzeld el, mi lett volna, ha az iskolában mindenféle ábra nélkül csak szöveg alapján kellett volna például az atomok felépítéséről tanulnod! Aztán gondolj bele, mennyit segített volna, ha a működésüket interaktívan mozgatható ábrákon is bemutatják! Melyik tűnik hatékonyabbnak? 

A vizuális elemek fontos szerepet játszanak a tanulásban, és az e-learning ma már olyan lehetőségeket biztosít ezen a téren, amről korábban álmodni sem lehetett. Nem túlzás, hogy egy e-learning tanfolyam vizuális felépítése épp olyan fontos, mint a szakmai tartalma. De miért van ez így? Milyen eszközöket és hogyan használhattok, hogy fejlesszétek tanfolyamaitok vizualitását? Segítünk.

Miért fontos a vizualitás az e-learningben?

Az emberi agy a vizuális tartalmakat hatékonyabban dolgozza fel, mint a szöveges információkat. A vizuális elemek segítik a tananyag megértését, mert megspórolják a tanulónak a hosszú bekezdések átolvasását illetve megkönnyítik a bonyolult gondolatok elemzését és a szakkifejezések értelmezését. A vizuális eszközöket nagy hiba kihagyni egy e-learning tanfolyamból, változatosabbá teszik a tanulást, ami így élvezetesebb és hatékonyabb is lesz.

Könnyebb megértés

A vizuális tartalom szemlélteti a tananyagot, és segít a tanulóknak kapcsolatot teremteni az elvontabb vagy bonyolultabb fogalmakkal.

Motiváció

A színes és esztétikus vizuális elemek segítenek fenntartani a hallgatók figyelmét és motivációját, növelve ezzel az elkötelezettséget a tanulás iránt.

Memorizálás

A képek, diagramok és grafikonok könnyebben felidézhetővé teszik az információkat, és segítenek a tanulóknak a hosszú távú emlékezetükbe rögzíteni az anyagot.

Interaktivitás

Az interaktív vizuális elemek lehetővé teszik a tanulók számára, hogy aktívan részt vegyenek a tanulási folyamatban. Ez a tapasztalati tanulást támogatja, amely hatékonyabb és mélyebb megértést eredményezhet.

Vizuális tervezés és oktatástervezés

Egy e-learning kurzusban a vizuális tervezésnek és az oktatástervezésnek ki kell egészítenie egymást. Egy nagyszerű tartalommal rendelkező kurzus sem fogja felkelteni a figyelmet, ha rosszul van bemutatva, és egy vizuálisan jól megtervezett kurzus sem fog jó tanulási eredményeket produkálni, ha a tartalom irreleváns vagy nem érthető. Az egyik nem működhet a másik nélkül, és mindkettő egyformán fontos a tanfolyam sikeréhez.

Motiváció

Tananyagfejlesztési irányelvek

Csapatunk tagjai hosszú évek óta foglalkoznak e-learning tananyagfejlesztéssel. Segítettünk például pénztárosokat a betanulásban, banki alkalmazottakat új belső szoftver megtanulásában, biztosító társaság kollégáit a compliance (megfelelési) képzések könnyedebb megismerésében vagy multinacionális cég alkalmazottait új termékük bevezetése során. Sokféle megrendelés és még többféle tapasztalat után kirajzolódtak a számunkra megkerülhetetlen szakmai irányelvek. E szempontokat 6+1 pontban foglaltuk össze.

Olvass tovább!

Mire használható a vizualitás az e-learningben?

A komplex fogalmak magyarázata

A vizuális eszközök segítségével a tanulók könnyebben megérthetik a fontos gondolatokat, lépéseket vagy tényeket. Egy bonyolult munkafolyamatot például részletes infografikává alakíthattok, képekkel és diagramokkal kiegészítve. 

Trendek és minták bemutatása

A vizuális anyagok segíthetnek a tanulóknak azonosítani a témában kialakuló trendeket és mintákat.  Vizuálisan könnyebb érzékeltetni a fontos statisztikákat, amelyek segítenek megoldani egy problémát vagy megérteni a szervezet céljait. Egy idővonal segítségével nyomon követhető egy trend, míg egy grafikon láthatóvá tesz rejtett összefüggéseket is.

A legfontosabb tanulságok megerősítése

Vizuális eszközökkel gyorsan átismételhető a tananyag, felidézhetőek vagy akár hangsúlyozhatóak a fontos pontok.

A tanulási folyamat gyorsítása

Az agy gyorsabban dolgozza fel a vizuális anyagokat. Ez felgyorsítja a tanulási folyamatot anélkül, hogy nehezítené az anyag megjegyzését. A tanulók ráadásul nagyobb pontossággal és hosszabb ideig emlékeznek az információkra, ha vizuális formában mutatják be őket.

A kognitív túlterhelés elkerülése

A kognitív túlterhelés az e-learning szakemberek nagy félelme, mert megakadályozza a tanulókat abban, hogy az összes kulcsfontosságú tanulnivalót elsajátítsák. A vizuális eszközök kevésbé terhelik a tanulók agyát. Ahelyett, hogy százalékokat és hosszú szövegeket kellene megjegyezniük, inkább kördiagramokat és a képeket kell majd felidézniük, ami jóval könnyebb. Ha például a fogalmakat kapcsolódó képekkel párosítjátok, a tanulók nagyobb százalékban emlékeznek rá, mintha csak szöveget vagy hanganyagot használnátok.

Figyelmeztetés!

Kerüljétek a vizuális anyagok használatát pusztán tanfolyamdíszítési vagy képernyőkitöltési célokból, mert így semmilyen módon nem segítik, sőt többnyire akadályozzák a tanulókat!

Milyen típusai lehetnek a vizuális eszközöknek és hogyan érdemes őket használni?

Számos lehetőség van a vizuális eszközök e-learning tanfolyamokban való használatára. Megkíséreljük bemutatni az összes fontosabb opciót, de persze a lehetőségeknek csak a tananyagfejlesztő fantáziája szabhat határt. Fontos, hogy a vizuális tartalmak kiválasztásakor mindig figyelembe kell venni a tananyag célját és a diákok igényeit. A vizuális elemek jó kombinációja és a kreatív megközelítés segíthet a tanulók érdeklődésének fenntartásában és a tanulási célok elérésében

Illusztrációk

Az illusztrációk remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy egyszerű módon magyarázzatok el összetett fogalmakat és folyamatokat.

Példák a használatukra:

 • gépek vagy szoftverek különböző részeinek és működésének vagy folyamatok (például ügyfélszolgálati munkafolyamat) bemutatása
 • térbeli összefüggések értelmezésének segítése
 • rejtett minták és bonyolult összefüggések kiemelése
 • a mondanivaló lényegének bemutatása
illusztráció e-learning

Ikonok

Az ikonok lehetővé teszik a tanulók számára a tartalom gyors fogyasztását. Jól működnek például felsorolásoknál. Ez érdekesebbé teszi a megjelenítést anélkül, hogy túl sok helyet foglalna a képernyőn.

e-learning ikonok

Fényképek

A releváns fényképek használhatóak összetett témák ábrázolására, egy történet elmesélésére vagy az üzenetek felerősítésére. A képekkel megragadhatjátok a figyelmet, érzelmeket ébreszthettek és kontextusba helyezhetitek a tartalmat.

Néhány tipp a képek hatékony használatához:

 • Használjatok nagy felbontású, jó minőségű képeket!
 • Amennyire lehet, kerüljétek az unalmas stockfotókat!
 • Igyekezzetek olyan képeket használni, amelyeken az emberek aktívan csinálnak valamit, ahelyett, hogy csak a kamerába nézve mosolyognak!
 • Mutassatok be összetettebb gondolatokat fotósorozattal!
 • Ha emberek vannak a képeken, akkor legyenek hasonlóak a célközönségetekhez, hogy a tanulók könnyebben tudjanak kapcsolódni hozzájuk!
e-learning fotók

Videók

Az olyan videoplatformok, mint a YouTube vagy a TikTok sikere bizonyítja, hogy a videó most az egyik legműködőképesebb tartalom. A videók nem csupán feldobják a tanfolyamokat, hanem lehetővé teszik, hogy a való életből vett történetek és forgatókönyvek segítségével magával ragadó módon mutassátok be a tananyagot.

Néhány példa videók használatára:

 • oktatóvideók, amelyekben elmagyaráznak egyes bonyolultabban leírható folyamatokat
 • összetett eljárások bemutatása (pl. egy gép összeszerelése)
 • interjúk és esettanulmányok, amelyek a való életből vett problémákat és megoldásokat mutatnak be
e-learning video

Videó és animáció a hatékony e-learningért

A videók és animációk szórakoztatóbbá, könnyebben érthetővé és változatosabbá teszik a tananyagot. Nem mindegy azonban, hogyan fogunk hozzá a vizuális tartalom megtervezéséhez és elkészítéséhez. Tudd meg, milyen formában, milyen céllal használhatóak a különböző vizuális anyagok az oktatás során!

Olvass tovább!

Diagramok és grafikonok

Az adatvizualizáció hasznos módja a trendek bemutatásának és az összetett összefüggések magyarázatának. A számosítható információk tömör átadása sokkal hatékonyabb lehet így, mint szövegesen.

Folyamatábra

Remek módja annak, hogy végigvezesse a tanulókat a szervezet különböző folyamatain. Használható például egy onboarding folyamat bemutatására. 

Tortadiagram

Százalékos arányok bemutatására használhatóak. Például jól illusztrálhatják a szervezet egyes marketingtevékenységeinek költségeinek összehasonlítását. 

Oszlopdiagram vagy vonaldiagram

Jók az időbeli tendenciák bemutatására, például az egyes hónapok átlagos bevételeinek bemutatására.

e-learning diagram

Infografikák

Az infografikák ideálisak összetett információk, folyamatok, statisztikák leírására, vagy akár egy történet elmesélésére. Sok információ sűríthető egyetlen infografikába, és igényesen, érthetően bemutatható.

GIF-ek/rövid videók

A GIF-ek az e-learning tanfolyamokban is jól használhatóak:

 • vicces jégtörőként, a tanulók figyelmének gyors felkeltésére
 • rövid folyamatok magyarázatára
 • érzelmek kiváltására (például gratuláló GIF-ek, amikor a tanulók teljesítenek egy képzési feladatot)
e-learning gif

Karakterek

A rajzolt karakterek használata az e-learning tanfolyamokban olyan ismerős környezetet teremt, mintha a tanulók egy tanártól vagy mentortól kapnák az utasításokat. A kulcs az, hogy mindig hihető és emberi karaktert hozzatok létre, amelyekkel a tanulók könnyen azonosulnak. A történetmesélés egyébként is nagyon sokat segíthet tanulási céljaitok elérésében. 

e-learning karakterek

A sikeres, vizualitásra építő e-learning kurzusok titka a jól kitalált és megtervezett tananyag, majd a megfelelő vizuális eszközök kiválasztása. A legtöbb tananyagfejlesztő szoftver rendelkezik multimédiás sablonokkal a vizuális anyagokhoz, és figyelemfelkeltő diagramok, idővonalak és infografikák kidolgozására is használhatjátok őket. 

Első lépésként mindenképpen érdemes átbeszélnetek, hogy mely elemek ideálisak a vizuális ábrázolásra, és melyeknél szükségtelen. (Például a viszonylag egyszerű adatok infografikává alakítása bonyolíthatja a megértést, és kognitív túlterhelést okozhat.) A lényeg az, hogy a céljaitok majd a tananyag alapos átgondolásával úgy törekedjetek a vizualitásra, hogy az soha ne legyen öncélú és minden esetben a tanulók fejlődését szolgálja. 

Segítségre van szükséged?

Ha szervezetednél nekivágnátok az e-learning tananyagok vizuális fejlesztésének, de bizonytalan vagy, merrefelé indulj, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható!

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket Facebookon vagy Linkedinen, hogy értesülj a legújabb cikkekről!

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

    Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!