+ 36 20 333 52 40

E-learning, u-learning, m-learning, d-learning??!! Oké, segítünk!

Számtalan fogalom létezik az e-learning világában, amiknek nagyon hasonló a jelentése, de mégsem teljesen ugyanazt takarják. A távoktatás, e-oktatás, e-learning, online tanulás és tanítás sokak számára felcserélhető kifejezések, de mégsem teljesen azonos értelműek, ami könnyen félreértésekre adhat okot. Nem lehet minden esetben teljesen objektíven meghatározni a különbségeket, de így is kísérletet teszünk rá, hogy az e-learning minden közeli és távoli rokonát megpróbáljuk definiálni.

Az e-learning

Logikailag és időrendben sem az e-learning lenne az első, de ez jelenleg a témakörben a legelterjedtebb elnevezés, így mégis érdemes ezzel kezdeni. Az e-learning olyan képzés, amelyet online, számítógépen vagy bármilyen más digitális eszközön keresztül nyújtunk. Olyan tanulási, tanítási tevékenységek és ezek szervezési feladatainak összessége, amely elsősorban internet vagy intranet alkalmazásával valósul meg. Fontos még, hogy az e-learning tanulási folyamatában informális és formális elemek is ötvözhetőek. 

Az e-learning leglényegesebb tulajdonságai tehát hogy hálózaton keresztül működtetjük, és a hagyományos formális tanulás mellett lehetnek olyan részei, amelyeknek nincsenek előre meghatározott és teljesen egyértelmű céljai a tanulási eredményeket illetően, vagyis sokszor a tanulóra van bízva, hogy az adott kereteken belül milyen irányban halad.

A hagyományos tanítással szemben az e-learning módszerei rengeteg újdonságot jelentettek, és jelentenek ma is. Olyan hatékony illetve szórakoztató technikákat hozott a tanulásba, amelyek digitális eszközök nélkül teljesen elképzelhetetlenek voltak. Tudj meg többet erről ebből a műhelyposztunkból!

Hogyan könnyíti meg a tanulást egy e-learning rendszer?

Mit tud egy e-learning rendszer, mire való és milyen emelt szintű funkciói lehetnek az alapokon túl? Ismerd meg az LMS-ek lehetőségeit és funkcióit!

Olvass tovább!

A távoktatás

Főleg a járványhelyzet miatt otthoni tanításra kényszerülő iskolák nehézségei okozták, hogy ha távoktatásról beszélünk, általában a hagyományos oktatási módszerek digitális eszközökkel való közvetítésére gondolunk. Ez valóban távoktatás, hiszen a diák és a tanára nem egy helyen tartózkodik, de semmiképpen nem e-learning, és sok esetben kevésbé hatékony, mint az élő osztálytermi tanítás. 

A távoktatás azonban nem csak ezt a típusú tanítást jelenti. Ez egy olyan komplex folyamat, amely a tanulást és a tanítást időben és térben bármikor és bárhonnan elérhető, dinamikus, önirányított, új tanulói és oktatói szerepeket igénylő, sokszínű kommunikációval kialakított folyamattá teszi. Az e-learninget lehet a távoktatás egy olyan formájának tekinteni, amely túlmutat a távoktatás keretein, és alapvetően épít a tanárszerep megváltozására. 

Nagyon fontos, hogy a hatékonyan működő távoktatáshoz is elengedhetetlen az előzetes tervezés, a célok meghatározása és a lehetőségek felmérése, mert csak így működhet hatékonyan és lehet a jelenléti oktatás valós alternatívája.

távoktatás

Digitális oktatás

Ez is tágabb fogalom, mint az e-learning. A d-learning vagyis „digital learning” minden olyan tanulásra vonatkozik, amely a szó legtágabb értelmében vett technológiát használ. Így minden tanulási folyamat, ami digitális platformokat, eszközöket, rendszereket és tanulói alkalmazásokat foglal magában, digitális tanulás. Ez azt jelenti, hogy az online kurzusok, az internetes keresések vagy az online videók megtekintése, esetleg a digitális eszközök hagyományos osztálytermi oktatásban történő személyes használata mind digitális tanulásnak minősül. Az e-learning ezzel szemben teljesen online, így lehet része a digitális oktatásnak, de nem fedi le teljesen.

Számítógéppel segített tanulás (CAL)

A számítógéppel segített tanulás az a folyamat, amikor számítógépeket és programokat használunk a tanulás elősegítésére. A kifejezés hagyományosan olyan önálló számítógépes programokat jelölt, amelyek segítették az tananyag elsajátítását. Az internet térhódításával párhuzamosan ez a kifejezés többé-kevésbé felcserélhetővé vált az online tanulással vagy az e-learninggel.

Számítógép-alapú tanulás (CBL)

Az előző fogalommal szemben a számítógép-alapú tanulás esetén a számítógép már nem kiegészítője, hanem a központja a tanulásnak. A számítógép-alapú tanulás kihasználja a számítógépes alkalmazások és szoftverek interaktivitását, valamint azt a lehetőséget, hogy a tananyag többféle médiumon (szöveg, kép, videó) bemutatható.

e-learning fogalmak számítógép

M-learning

A mobile learning a mobileszközökkel támogatott vagy a kizárólag mobileszközökön történő tanulást jelenti, ami a digitális tanulás egy viszonylag új változata. Előnye, hogy internet segítségével bárhol és bármikor elérhetőek a tartalmak, viszont korlátot jelenthet a kijelző mérete. A mikrolearningben szinte elkerülhetetlen az alkalmazása. 

e-learning rendszer választás

Mi alapján válasszak e-learning rendszert?

A tanulásirányítási rendszer kiválasztása nehéz feladat, különösen az első alkalommal. Hogyan szűkíthetitek a keresést, ha több száz különféle lehetőség létezik? Segítünk.

Olvass tovább!
e-learning fogalmak

U-learning

A ubiquitous learning vagyis mindenütt jelenlévő tanulás esetében a körülöttünk lévő világ és digitális kiterjesztése egy komplex tanulási környezet, amelyben bárhol és bármikor, kontextusfüggően tanulhatunk. Célja, hogy a tanulók számára mindenhol tanulási tartalmat és interakciókat biztosítson. 

Az u-learning folyamat magában foglalja a valós tapasztalatokat és a virtuális információkat is. A tárgyak, tevékenységek, a tanulási helyszín, a használt technológia, valamint a rendszerrel és más emberekkel (beleértve az oktatókat és tanulótársakat) való interakció mind a tanulási céloknak megfelelően testreszabott. 

E-oktatás vagy e-tanulás

Ezek a fogalmak lényegében az e-learning fordításai, de köznapi használatukban sokszor álalában még olyan elektronikus képzésre utalnak, amelyben nem kap szerepet az internet. Ez természetesen teljesen szubjektív értelmezés, nyugodtan használhatóak ugyanígy az e-learning szinonimájaként.

Online tanulás, online oktatás vagy online tanítás

A nevükből adódóan ezek a fentiekkel szemben egyértelműen arra a típusú tanulásra utalnak, amely interneten keresztül történik.

Learning experience (LX)

Ez a legújabb fogalom, ami egyre meghatározób az e-learningben. Learning experience-ről vagyis tanulási élményről akkor beszélhetünk, ha a tanuló érzelmi, esztétikai érzékelése által úgy tud kapcsolódni a tanítási környezethez, hogy abból a tananyag tartalmán túl is származik előnye a tanulásban

Az LX létjogosultságát alátámasztja, hogy kutatások szerint a tanulás szempontjából kifejezetten lényeges a felhasználói felület használhatósága, az önálló tanulás lehetősége, a tartalom elhelyezése, az interaktív tartalmak működése és a tananyagban való navigációs lehetőségek. 

A learning experience platformokról itt írtunk bővebben.

e-learning fogalmak vr

Mi ezeknek a fogalmaknak a jelentősége?

Összességében elmondható, hogy az e-learning fogalomkörébe tartozó kifejezések, az e-learning szinonimái sokféle megközelítéssel csoportosíthatóak (online vagy offline, tantermi vagy távolsági, mobil vagy számítógép, digitális vagy személyes és így tovább). Ezek sokszor csupán az elektronikus tanulás vagy a távoktatás különböző megközelítéseire utalnak, mégis rengeteget mondanak arról, hogy honnan indult és hogy hol tart ma a távoktatás és az e-learning, és milyen lehetőségeket rejt magában

A rádión keresztül leadott tananyagtól ma már odáig jutottunk, hogy a tanulók egy gép beállítását akár virtuális valóság segítségével is begyakorolhatják. A fejlődésnek nagy lendületet adnak az újabb és újabb digitális eszközök, segítségükkel egyre könnyebbé válik, hogy a tanulók aktív résztvevőivé váljanak a tanulási folyamatnak. 

Ha többet szeretnél tudni, az e-learning által betöltött különböző feladatokról és az általa kínált lehetőségekről, böngészd át többi műhelyposztunkat!

Segítségre van szükséged?

Ha belevágnál szervezetednél az e-learning kialakításába vagy fejlesztésébe, de bizonytalan vagy, hogyan érdemes belekezdeni, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható!

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket Facebookon vagy Linkedinen, hogy értesülj a legújabb cikkekről!

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

        Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!