+ 36 20 333 52 40

Hogyan kezdjünk bele a softskill-képzésbe e-learninggel?

Találkoztál valaha kedves eladóval, akitől öröm volt vásárolni? Előfordult már, hogy egy megbeszélés után téged is meglepett, hogy milyen könnyen meggyőztek? Láttál már dolgozni csapatot, akik olyan hatékonyan működtek együtt, hogy szinte egy embernek látszottak?

A soft skillek fejlesztése gyakorlatilag elengedhetetlen egy korszerű munkahelyen. Miért van ez így és pontosan mik azok a soft skillek? Hogyan kínálhattok hatékony softskill-képzést nagy csoportoknak alacsony költséggel? Milyen e-learning eszközöket tudtok erre használni? Műhelyposztunkban megvizsgáljuk, miért és hogyan érdemes e-learninggel a munkatársak soft skilljeit fejleszteni.

Hard skill vagy soft skill

A hard skillek vagyis kemény készségek olyan munkakör-specifikus ismeretek, amelyek nélkül a napi kötelezettségek gyakorlatilag nem teljesíthetőek. Ezek munkakörtől függően jelentősen különböznek egymástól. Például egy bolti eladó sokkal jobban fogja használni az ügyfélközpontú hard skilleket, mint valaki, aki egy gyárban dolgozik, és összetett műszaki feladatokat kell megoldania.

A soft skillek vagyis puha készségek azok a nem technikai készségek, amelyek segíthetnek egy adott munkahelyi vagy egyéb környezetben való eredményes működésben. A soft skillek kombinációját sokféle helyzetben tudjuk fejleszteni és hasznosítani, nem csupán a munkában, hanem az élet minden területén. Lényegében olyan ismeretek kombinációját jelentik, amelyek ahhoz kapcsolódnak, hogy mennyire ismerjük és kezeljük jól önmagunkat és a másokkal való kapcsolatunkat, vagyis alapjában véve arról van szó, hogy miképpen gondolkodunk és hogyan lépünk kapcsolatba a körülöttünk lévőkkel.

Miért van szükség softskill-képzésre?

Különbözőek vagyunk: valakinek a csapatban való munka nem magától értetődő, míg mások az időgazdálkodással vagy az ügyfelekkel való kapcsolattartással küzdenek. Szerencsére ezek mind olyan készségek, amiket fejleszteni lehet és kell is. A softskill-képzés a szervezeti oktatás egy viszonylag új területe, a teljesség igénye nélkül többek között a következő témákban szokták alkalmazni: 

 • Prezentációs technikák
 • Kommunikáció
 • Konfliktuskezelés
 • Tárgyalástechnika
 • Kapcsolattartás munkatársakkal és ügyfelekkel
 • Vezetés és szervezés
 • Csapatmunka
 • Időgazdálkodás

Képzeld el, mennyivel könnyebb egy csapatban dolgozni, ahol mindenki tudja kezelni a konfliktusokat és jól kommunikál! És mennyivel többet érhetnek el a kollégák izgalmas prezentációkkal vagy hatékony időgazdálkodással. Az ilyen készségek fejlesztésével ők maguk és a szervezet is jól jár!

soft skill képzés csapat
munka e learning szoftverrel

Az e-learning tananyagfejlesztés legjobb szoftverei

Hogy jön létre az e-learning tananyag? Én is tudok ilyet készíteni? Milyen szoftvereket hívhatunk segítségül, amikor belekezdünk egy tananyag elkészítésébe?

Olvass tovább!

Miért e-learninget érdemes használni a softskill-képzésre?

A soft skillek e-learninges oktatásával alacsonyabb költséggel és jól követhető módon fejleszthetitek a munkatársak kommunikációs, problémamegoldó vagy csapatmunka készségeit. A tanulók az e-learning segítségével egy adott helyzetre több megoldási lehetőséget is kipróbálhatnak, ami javítja a kritikus gondolkodást és elősegíti a jól működő módszerek megjegyzését. A soft skillek fejlesztésében az ismétlés kulcsfontosságú, így a bármikor könnyen elérhető e-learning emiatt is előnyös választás lehet, mint a kizárólag személyes képzési módszer.

A soft skillek elsajátítását nem könnyű mérni. Honnan tudhatjátok, hogy egy munkatárs olyan szintre fejlesztette-e már a viselkedési vagy kommunikációs készségeit, hogy a lehető legjobban tudja ellátni feladatait? A hagyományos oktatás esetén erre nincs igazán hatékony megoldás. E-learning használata esetén már jobban követhető a haladás, mert a tanulók teljesítménye jól látható és értékelhető. Nyomon követhetitek például, hogy egy kérdéssel mennyi időt töltöttek el vagy hogy hány kísérletet tettek a helyes válasz megtalálására, és valós adatokat kaphattok arról is, hogy összességében mennyit foglalkoznak egy adott témával.

Készsgéfejlesztés

A Klippe Learning számos soft skill témában nyújt azonnal elérhető e-learning tananyagokat. Termékeink jellemzően 15 perctől a 6-8 órás tanulási időig kínálnak ismereteket az adott témakörön belül. Az anyagok célja, hogy a kollégák megismerjék az adott készséget, alaptudást és a fontos ismereteket szerezzenek.

Hogyan érdemes bevezetni az e-learninget a softskill-képzésbe?

Az e-learning folyamatosan fejlődő technológiái egyre könnyebben fogyaszthatóvá és hatékonyabbá teszik a tanulási élményt. A megfelelő e-learning rendszer interaktív és magával ragadó képzési élményt nyújt a tanulók számára. Az alábbiakban felsorolunk néhány példát, amellyel az e-learning segítheti a softskill-képzéseket.

Mérhetőség

Ahogy már említettük, fontos, hogy a tanulási folyamat eredményei mérhetőek legyenek. Ehhez az első lépés az, hogy a képzésekhez egyértelmű célokat rendeljetek hozzá. Figyeljetek rá, hogy egy-egy képzés középpontjában a kulcsfontosságú teljesítménymutatókhoz kötött célok álljanak, például a vásárlói panaszok számának csökkentése, a pozitív visszajelzések számának növekedése, a munkahelyi fluktuáció csökkentése illetve bármi, ami szerintetek javítható a soft skillek fejlesztésével. 

A tanulók teljesítményének figyelése és tudásuk idönkénti felmérése is jó eszköz lehet, de a számosítható fő teljesítménymutatók használata jobban értelmezhető eredményt ad. Lehetővé teszik, hogy láthassátok, mely soft skilleket alkalmazzák sikerrel a munka során, és hogy a képzések valóban javítják-e a teljesítményt.

Bite-sized learning

Nem könnyű egyik napról a másikra fejleszteni a soft skilleket. Annak érdekében, hogy a tanulóknak a legtöbb esélye legyen a sikerre, használjatok bite-sized learning falatokat, amiket könnyen tudnak a gyakorlatban is hasznosítani.

A soft skillek fejlesztése a szokások kialakításáról szól, ami egy fokozatos folyamat. Gyakori emlékeztetőkre van szükség ahhoz, hogy a tanulók jó döntéseket hozzanak. A bite-sized learning alkalmazásával a tananyagot akár push értesítések segítségével kis képzési modulok formájában minden nap egyetlen, falatnyi leckében át tudjátok adni. Ez nagyon hasznos lehet olyan témáknál, mint a stresszkezelés, az időgazdálkodás vagy a vállalati kultúra bemutatása. Ezeket a témákat apró részekre lehet bontani, amelyeket fokozatosan sajátítanak el a tanulók. 

A bite-sized learning azért is hatékony, mert nem terheli túl a tanulókat túl sok információval. A tudás időben való szétterítése sokkal jobban működik, mint az, ha egyszerre rengeteg információt próbálunk meg átadni. Figyeljetek arra, hogy minden falatnyi tartalom folyamatosan elérhető legyen! A tanulók szívesen visszakeresnek az általuk hasznosnak ítélt tippekre, és így sokkal könnyeben hasznosítják őket a napi rutinban.

 

soft skill képzés bite-sized

Smart learning minutes – A Klippe Learning és szakmai partnere, a Valoro számos témában nyújt bite-sized tartalmakat. Termékeink jellemzően 5-10 perces tanulási időkből álló, könnyen és gyorsan fogyasztható tanulási elemek. Az anyagok célja, hogy a kollégák megismerjék az adott készséget, alaptudást és a fontos ismereteket szerezzenek sok kisebb tanulási egységből gazdálkodva a saját tempójuk és érdeklődésük szerint.

Szimulációk

Az e-learning lehetővé teszi, hogy a tanulókat érdekes gyakorlatokkal tegyétek próbára, és így rövid idő alatt kézzelfogható, jól érthető eredményeket érjenek el. Napjainkban a szimulált rendszerek kifinomultabbak, mint valaha, köszönhetően a virtuális valóságnak vagy a játékosításnak.

A modern e-learning platformok segítségével élményekben gazdag, magával ragadó tanulási modulokat hozhattok létre. Így az olyan témákat, mint például a konfliktusok kezelése vagy a csapatmunka interaktív, forgatókönyv-alapú tanulási tevékenységekké változtathatjátok.

Mutassatok be a tanulónak egy olyan reális helyzetet, amelyben konkrét soft skilleket kell alkalmaznia egy probléma megoldásához! A helyzetet többek között szöveges, videó- ​​vagy hangformátumban is feldolgozhatjátok.Ha a tanuló jól választ a lehetséges reakciók közül, a tananyag azonnal magyarázza el, miért helyes a reakciója. Ha rosszul választ, indokolja meg, miért rossz, és irányítsa a jobb választás felé.

A szimulációk abban segítik a tanulókat, hogy valós helyzeteket képzeljenek el. A reális forgatókönyvekre reagálva cselekvés közben tanulnak. A soft skillek ilyen módon történő gyakorlása a kockázatmentes e-learning környezetben segíti a tanulókat a hasznos készségek elsajátításában és a jobban működő szokások kialakításában.

Videók

Sok soft skill, mint például a kommunikáció, a csapatmunka, a konfliktuskezelés vagy a tárgyalástechnika összetett érzelmi helyzeteket érinthet. A videó remek formátum az ilyen típusú tudás és készségek gyakorlati bemutatására. A tanulók valós forgatókönyvekben figyelhetik meg a soft skilleket, és gyorsan átültethetik őket a mindennapi munkába.

A videó sokkal könnyebben fogyasztható képzési anyag, mint önmagában a szöveg. Megragadja a néző fantáziáját, mert egyszerre több érzékszervet szólít meg. Segítségével a soft skilleket működés közben mutathatjátok meg. Ez jobban leköti a tanulókat, mert ahelyett, hogy megmondanátok, mit tegyenek, megmutatjátok nekik.

 

Segítségre van szükséged?

Ha szervezetednél soft skill vagy bármilyen más témában e-learning fejlesztésébe kezdenél, de bizonytalan vagy, merrefelé indulj, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható!

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket Facebookon vagy Linkedinen, hogy értesülj a havonta megjelenő cikkekről!

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

    Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!