+ 36 20 333 52 40

Moodle 4 újdonságai

A Moodle keretrendszer fejlesztői az újabb verzió kiadásával igyekeztek még jobban növelni a felhasználói élményeket. A 4-es Moodle-ben számos újdonsággal találkozhatunk, amelyek megkönnyítik az LMS használatát a tanulók, illetve oktatók/rendszergazdák számára egyaránt.

Az első szembetűnő változást a megjelenésben láthatjuk. Alapbeállítás szerint a menüsáv a fejlécben kapott helyet, amely által még rendezettebb lett a navigáció, ami azonnal hozzájárul a tanulói élmény növeléséhez is, hiszen a résztvevők könnyebben eligazodnak a felületen, nem keresgéléssel megy el az idő, egyszerűbben megtalálják amire éppen szükségük van.

Az irányítópult is megújult, egyrészt idősoros listában láthatjuk a feladatokat, másrészt hangsúlyosabb helyre került a frissített kinézettel érkező naptár is. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanulók hatékonyabban tudják beosztani az idejüket, hiszen előre láthatják a határidőket. Továbbá naptárak importálására és exportálására is van lehetőségük.

Egy új menüpont is kialakításra került „Kurzusaim” elnevezéssel, amely segítségével könnyen tudunk keresni és szűrni a felvett kurzusaink között.

A kialakított új kurzusoldal struktúra szintén hozzájárul a hatékony és eredményes tanuláshoz, hiszen nemcsak a keresést könnyíti meg, hanem az összecsukható és kibontható kurzusoldali blokkok elősegítik, hogy a tanulók egy adott tartalomra vagy tevékenységre tudjanak fókuszálni. Láthatják a kurzus leírását, követelményeket, a teljesítési követelményeket, határidőket.

A Moodle 4-es verziójában a BigBlueButtonnal való integrációnak köszönhetően egy virtuális tanteremben érezhetik magukat a diákok. A videókonferencia során lehetőségük van csevegni tanulótársaikkal, továbbá képernyőiket is megoszthatják egymással.

A frissített „felhasználói túra” segíti a tanulókat a rendszer megismerésében, a kezdeti lépésekben, újdonságok, funkciók felfedezésében.

Adminisztrátori és oktatói újdonságok

A „szerkesztési üzemmód” gomb szintén különbözik az eddig megszokottól, hiszen most egy csúszka formában került kialakítása, amely jellemzően a jobb felső sarokban érhető el.

Az oktatók számára a kurzusok létrehozását és szerkesztését is megkönnyíti az új verzió.

Az adminisztráció felület is letisztult formavilágot kapott.

A főmenü, vagyis a Kezdőoldal, Irányítópult, Portálkezelés továbbra is testreszabható, valamint az almenükben is lehetőség van további beállításokat végezni. Például: A „Portálkezelés” főmenüpontra kattintva láthatjuk az adott oldal almenü pontjait is, (Portálkezelés/Kurzusok/Kurzusok és kategóriák kezelése) ahol egy „tovább” elnevezésű legördülő menüből érhetünk el további beállítási/ szerkesztési lehetőségeket.

A platform bal oldalán elhelyezkedő kurzusindex előnye, hogy az oktatók egyszerűen és gyorsan áthelyezhetnek tevékenységeket az adott kurzuson belül. A kurzusindex és a blokkok egyenként vagy együtt is megjeleníthetőek. Az adott tevékenységre kattintva megnyílik a hozzákapcsoló oldal, ezzel egyidejűleg a kurzusindex bezárul.

A kurzus létrehozása, tevékenységek hozzáadása során az ikonok megjelenésében is láthatunk változást a 4.0 verzióban.

A kurzusokban bekövetkezett esetleges változásokról a tanulókat e-mailben értesíteni lehet, ezáltal a tanulók mindig naprakészek tudnak lenni az adott kurzust illetően.

A kérdésbankon belül is történt változás, az oktatóknak lehetősége van egyrészt a kérdések hatékonyságának elemzésére, ennek alapján változtathatnak is rajtuk. A kérdésekhez megjegyzéseket is hozzá tudnak adni a megfelelő („Megjegyzések”) mezőben.

E-learning a virtuális valóságban: az immersive learning

Az immersive learning vagy magával ragadó tanulás egy dinamikus e-learning stratégia, ami forradalmasíthatja az oktatás világát. Tudj meg róla többet!

Olvass tovább!

Ahogy a fentiekben olvashattad a Moodle 4-es verzió számos újdonságot tartogat tanulóknak és oktatóknak egyaránt. Most nézzük ezeket összefoglalva:

• Letisztult, felhasználóbarát kezelőfelület, rendezettebb navigáció
• Új menüpont „kurzusaim” elnevezéssel, amelynek használatával könnyen és gyorsan tudunk keresni és szűrni a felvett kurzusaink között
• Megújult irányítópult: a feladatok idősoros listában, frissített kinézetű naptár, amely hangsúlyosabb helyen található
• Összecsukható és kibontható kurzusindex, amely megkönnyíti a tevékenységek nyomonkövetését
• A tevékenységek hozzáadása során az ikonok megjelenésében is láthatunk változást
• „Felhasználói túra”, amely segíti a tanulókat a kezdeti lépésekben, funkciók felfedezésében

A műhelycikk szerzője Hosszú Lívia pedagógia szakot hallgat, e-learning fejlesztő specializáción. Tananyagfejlesztőként 2022-2023 között dolgozott a Klippénél.

Felhasznált irodalom:

• https://moodle.com/moodle-4/
• https://moodle.com/news/road-moodle-4-0-new-navigation/
• https://moodle.com/news/moodle-4-is-here/
• https://synergy-learning.com/blog/explore-the-new-moodle-4-0-features/

Segítségre van szükséged?

Ha belevágnál szervezetednél az e-learning kialakításába vagy fejlesztésébe, de bizonytalan vagy, hogyan érdemes belekezdeni, keress minket, és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást! Amennyiben korlátozottak az erre fordítható erőforrásaid, javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő segítséggel ugyanis rengeteg munka és költség megtakarítható!

Ha hasznos volt ez az írás, kövess minket Facebookon vagy Linkedinen, hogy értesülj a legújabb cikkekről!

Illetve fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén! ⬇️

Klippe Learning

Kik vagyunk?

Digitális oktatási szakértők és szoftverfejlesztők, akik követik a trendeket és innovatív megoldásokat kínálunk az általunk készített tananyagokban és rendszerekben. Már 14 éve foglalkozunk digitális képzésekkel, komplex e-learning tananyagok készítésével és rendszerek bevezetésével.

A Klippe Learning csapata elkészíti számodra azt a digitális oktatási és tanulási megoldást, amit megálmodtál – vagy megálmodjuk helyetted, ha nem tudod, hogy pontosan mire van szükséged. Saját tartalom, kreatív és motiváló módszerek, hozzád alakított platform.

Hol érsz el minket?

Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e-learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot:
írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül!
vagy hívj fel minket:
vagy írj email-t:

        Ha szeretnél többet megtudni egyedi tananyagainkról, az e‑learning rendszerekről, a képzéseinkről, vagy árajánlatot kérnél, írj nekünk!